06. máj. 2023 o 10:37
TASR, Koktejl

Mokrý sneh komplikuje situáciu na horách: Horská záchranná služba varuje pred lavínami

placeholder
Hlavným lavínovým problémom bude najmä popoludní mokrý sneh. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Môžu sa vyskytnúť menšie a stredne veľké samovoľné lavíny.

Správy
06. máj. 2023 o 10:37
Mokrý sneh komplikuje situáciu na horách: Horská záchranná služba varuje pred lavínami

Môžu sa vyskytnúť menšie a stredne veľké samovoľné lavíny.

Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v sobotu pre Vysoké, Západné a Nízke Tatry od polohy 1500 metrov nad morom. Hlavným lavínovým problémom, a to najmä popoludní, bude mokrý sneh. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. "Počas dňa sa očakáva pribúdanie oblačnosti a od poludnia zamračené počasie, preto topenie snehovej pokrývky nebude také výrazné ako v predošlých dňoch," uviedol Buliak.

Sneh z posledného sneženia je už dobre previazaný, z rána je snehová pokrývka tvrdá a firnová. "Počas dňa sa v úzkych strmých žľaboch najvyšších polôh môžu vyskytnúť splazy a menšie samovoľné lavíny. Na miestach s veľkou zbernou plochou sa môžu vyskytnúť aj samovoľné stredne veľké lavíny z mokrého snehu," upozornil Buliak.

Počasie počas soboty bude ovplyvňovať zvlnené frontálne rozhranie, postupne by mala pribúdať oblačnosť. Fúkať bude južný až juhozápadný vietor so silou piatich až 13 metrov za sekundu. Teploty dosiahnu počas dňa v stredných polohách sedem až 12 stupňov Celzia, v najvyšších polohách nula až sedem stupňov Celzia.

Snehová pokrývka sa nachádza už len od stredných polôh. Vplyvom striedania denných plusových a nočných mínusových teplôt je zrána tvrdá, firnová, od poludnia mokrá, borivá. Vo Veľkej a Malej Fatre sa už súvislá snehová pokrývka skoro vôbec nenachádza.