30. mar. 2023 o 04:30
žani, TASR, Koktejl

Náročný boj Oľgy Feldekovej s rakovinou: Desivé odhalenie diagnózy!

placeholder
Oľga Feldeková oslavuje jubileum.
Zdroj: Profimedia

Za svoj najväčší úspech, ktorý zažila, považuje svojho muža a deti.

Celebrity
30. mar. 2023 o 04:30
Náročný boj Oľgy Feldekovej s rakovinou: Desivé odhalenie diagnózy!

Za svoj najväčší úspech, ktorý zažila, považuje svojho muža a deti.

Podľa nej všetko ostatné, čo sa stalo, bolo mimochodom. Humor je u nej prevažujúcim postojom aj k vážnym okamihom a situáciám, pričom životné skúsenosti jej poskytli nadhľad. Prozaička, novinárka, scenáristka a dramaturgička Oľga Feldeková sa v týchto dňoch dožíva 80 rokov. Známa je aj ako spoločensko-politická glosátorka a tiež spisovateľka.

Ako sa pre TASR jubilantka vyznala, jej manžel ju naučil vyznať sa v literatúre. "Zásobil ma dobrými knihami. Nedovolil mi čítať hlúpe knihy a pozerať sa na hlúpe filmy, prípadne relácie, aby som si nepokazila vkus. Celá moja rodina, môj otec, mama, brat, neskôr manžel a deti majú a mali veľký zmysel pre humor. V živote sa stali aj vážne veci a bola som vďačná osudu, keď sa bolo na čom aj zasmiať," priblížila.

Oľga Feldeková, rodená Lukáčiová, sa narodila 28. marca 1943 v Martine. Vyrastala v Tvrdošíne na Orave. Absolvovala Jedenásťročnú strednú školu v Trstenej a po maturite pracovala dva roky ako robotníčka v Tesle Orava v Nižnej. V roku 1967 vyštudovala žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Rodičia ju vychovávali k pravdovravnosti a jej mama na to používala trik, ktorý zaberal. "Ak som náhodou vyparatila nejakú lotrovinu, alebo som niečo stratila a chcela som to zatajiť, mama ma ubezpečila, že sa to aj tak dozvie, lebo jej to anjel strážny pošepká. Ku všetkému som sa vždy priznala a o bonzákovi anjelovi som si nemyslela nič dobré," prezradila so svojím typickým humorom pre TASR.

Pre deti začala písať počas vysokoškolského štúdia. Jej prvou väčšou prácou bola próza Prvé lásky (1967), ktorá vyšla na pokračovanie v Pionierskych novinách. Hru Dnes vám hráme v zlatom ráme napísala spolu s manželom v roku 1974. Externe pracovala ako redaktorka Nového slova mladých (1978-1982), z príspevkov talentovaných autorov zostavila dve antológie mladej slovenskej prózy (Na večeru budú štvorlístky, Doska na kolesách). Po zániku Nového slova mladých sa stala dramaturgičkou Slovenskej filmovej tvorby (1982-1990) a od roku 1990 bola opäť na voľnej nohe.

Feldekovej knižný debut pre deti boli Rozprávky pre dievčatko (1975). Nasledovalo Sťahovanie na mieste vydané v roku 1976 a o tri roky neskôr ďalšia poviedková kniha Dievča a šťastie (1979). Jej najznámejším literárnym dielom je román Veverica (1985), ktorý nadväzuje na najlepšie tradície slovenskej lyrizovanej prózy.

S manželom napísala knihu fejtónov Svet je aj inde (1998). Tretí cyklus poviedok Neodoslané listy bol pôvodne súčasťou fejtónov Svet je aj inde (1999) a všetky tri cykly kompletne vyšli pod názvom Poviedky (2003), obohatené o poviedku Keď muži jubilujú.

Krátke prózy a fejtóny vydala v dvoch knižkách: Niekedy spávam v okuliaroch, aby som lepšie videla na sen (2005) a Tajomstvo Sloveniek (2006). K sedemdesiatke svojho manžela pripravila výber z jeho poézie Sedemdesiat o láske (2006), ktorý sprevádzal jej prozaický text. V roku 2013 sa čitatelia dočkali románu Kým som šťastný.

Pri príležitosti Feldekovej 75. narodenín jej vyšla kniha Minútové romány (2018). Ide o krátke beletristické útvary, ktoré čitateľ zvládne prečítať za minútu, no má pocit, že prečítal ucelený príbeh. V nich sa vracia k zážitkom z mladosti, opäť v nich figuruje obľúbená Orava, spomína aj iných známych ľudí, ktorí pochádzajú z oravského regiónu.

"Už dlhšie sa chystám napísať pamäti Žila som s Feldekom. Nebojím sa, že na niečo zabudnem. V staršom veku si človek pamätá na detaily z mladosti a zabudne kde položil maslo. Spomienky nebudem selektovať. Nezažila som nič také zlé od nikoho, čo by som nemohla napísať. Väčšina ľudí z mojich spomienok zomrela. V nebi sa možno aj sami nad sebou zasmejú. Keď raz prídem medzi nich, budeme v zábave pokračovať," prezradila pre TASR glosátorka.

S manželom, básnikom, dramatikom a spisovateľom Ľubomírom Feldekom majú päť detí. Istý čas spolu žili v Prahe, aktuálne žijú v Bratislave. Podľa jubilantky sa dnes klame ľahšie. "Môj anjel na moje deti ani na muža doteraz nič nenabonzoval. Asi má iné starosti," uviedla na záver pre TASR s humorom Oľga Feldeková.

Boj s rakovinou

Prozaička prekonala vo svojom živote aj nesmierne náročné obdobie. V júni 2018 diagnostikovali Feldekovej rakovinu prsníka. Nerovný boj sa jej napokon podarilo vyhrať. "Ja som bola neustále zdravá. Nemala som pocit, že mi niečo je, ale pri sprchovaní som si nahmatala hrčku. Povedala som si, že veď ma to nebolí a hrčky má už človek v istom veku kade-tade po tele. Tak som si povedala, že nebudem tým nikoho zaťažovať," začala rozprávať svoj príbeh v relácii Opri sa o mňa.

V slabej chvíli sa zverila manželovi, ktorý okamžite zalarmoval všetkých kamarátov lekárov. Podstúpila rôzne vyšetrenia, pri ktorých sa dozvedela desivú diagnózu. Brala ju však s nadhľadom, traumu z rakoviny mal podľa jej slov manžel a deti.

Feldeková podstúpila operáciu, pri ktorej jej z tela nádor vybrali. "Teraz (v roku 2021 pozn, red.) mi predpísali také hormonálne lieky, ktoré musím užívať. To vraj mám užívať 7 rokov, čo je hrôza. Ťažko som to znášala. Po prvom mi bolo tak strašne zle, dokonca ma opúšťali nohy. Musela som si sadnúť na chodník, pretože som nemohla ísť ďalej. Potom mi vymenili ďalší a teraz mám tretí," zverila sa glosátorka.

Podstúpila tiež chemoterapie. Nežiadúcim účinkom liečby je padanie vlasov, s čím sa Oľga dopredu zmierila. "Keď mi tak poriadne začali padať vlasy, tak som išla s mojim mužom do parochárne a tam som si vybrala parochňu. Nosila som to ale dosť krátko, pretože sa mi to stále zošmykovalo z hlavy," dodala. Raz jej ju dokonca sfúkol vietor z hlavy a parochňa spadla rovno do mláky. Ako naschvál po nej prešiel chlapček na kolobežke. Oľga sa vykašlala na čistenie parochne a ukázala sa celému Slovensku na obrazovkách s kratučkými vlasmi, ktoré jej stihli dorásť.