Nie je v tom len Slovensko. Extrémny nárast cien už pocítili aj Francúzi, ktorí z Európanov využívajú azda najviac masla - najmä pri príprave vyhlásených croissantov. Dnes už kvôli nákladom nájdete bežný croissant za šesť eur, informuje TV Markíza.
Ako podotkla televízia v reportáži, obavy majú aj francúzski pekári, ktorí sa boja, že keď ich pečivo takto extrémne zdražie, nebude oň záujem. Svoje o tom vie aj špička v obore - pekár Arnaud Delmontel z Paríža. Ľudia na jeho výrobky s maslom čakajú v radoch. "Keď robím croissanty alebo pain au chocolat, tak na tri a pol kila potrebujem kilo masla," uviedol pre Markízu.
V supermarketoch predávajú aj croissanty, kde je namiesto masla margarín a sú lacné, no cena pravých s nezameniteľnou chuťou sa šplhá na spomínaných 6 eur. "Cena masla išla od septembra prudko hore. Asi o 25 percent. Dnes balenie kupujem za 10 eur (za kg). V septembri som ho kupoval za 8," dodal. Denne minú pekári niekoľko 25-kilogramových balení.
Cena masla tento rok stúpla v celej Európskej únii. Za 250-gramové balenie platia najmenej Rumuni - dve eurá. Najviac zase Dáni - takmer päť eur. Zvyšovanie cien masla riešia aj Poliaci. Vláda sa u nich rozhodla uvoľniť na trh 1000 ton zo štátnych rezerv, aby stlačili cenu nadol.