25. mar. 2024 o 09:58
TASR, Koktejl

Výživové doplnky dostali 26 ľudí do nemocnice: Firma ich stiahla z predaja

placeholder
Japonská spoločnosť stiahla výživové doplnky, pre ktoré hospitalizovali 26 ľudí. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Firma sťahuje z predaja tri výrobky.

Zahraničné správy
25. mar. 2024 o 09:58
Výživové doplnky dostali 26 ľudí do nemocnice: Firma ich stiahla z predaja

Firma sťahuje z predaja tri výrobky.

Dovedna 26 ľudí už bolo v Japonsku hospitalizovaných v súvislosti s užitím výživových doplnkov od spoločnosti Kobayashi Pharmaceutical, ktoré táto firma stiahla z predaja pre obavy z problémov s obličkami. Oznámila to v pondelok samotná spoločnosť, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Výživové doplnky, ktoré bolo možné zakúpiť bez lekárskeho predpisu, obsahujú druh fermentovanej kvasnicovej ryže nazývanej aj beni koji. Zmienená farmaceutická spoločnosť sídliaca v Osake ich podľa vlastného vyjadrenia dodala približne 50 firmám na celom svete.

Kobayashi Pharmaceutical ešte v piatok informovala, že po sťažnostiach zo strany zákazníkov sťahuje z predaja tri výrobky obsahujúce zmienenú ryžu, užívané na znižovanie cholesterolu.

V pondelok spoločnosť uviedla, že eviduje 26 hospitalizovaných, avšak „zatiaľ nedospela k záveru“ týkajúcemu sa možnej súvislosti medzi týmito výrobkami a problémami s obličkami. „Po analýze sme odhalili možnosť, že suroviny používané na výrobu beni koji môžu obsahovať zložky, ktoré naša spoločnosť nemala v úmysle do nich zahrnúť,“ dodala.