Ženy s Alzheimerovou chorobou majú v porovnaní so zdravými ženami v krvi až o dvadsať percent nižšie hladiny nenasýtených tukov. Tento vzorec sa u mužov s Alzheimerovou chorobou neprejavil. Vedci sa však domnievajú, že by ženám mohla v rámci prevencie závažného ochorenia pomôcť konzumácia omega mastných kyselín.
Autori štúdie analyzovali krvné vzorky od 306 pacientov s Alzheimerovou chorobou, 165 osôb s miernou kognitívnou poruchou a 370 zdravých osôb. Z výsledkov vyplýva, že ženy s Alzheimerovou chorobou mali vyššie hladiny nasýtených tukov a nižšie hladiny nenasýtených tukov ako zdravé ženy.
"Rozdiel medzi pohlaviami bol šokujúci a nečakaný. Existuje náznak, že nižšie hladiny týchto zlúčenín by mohli byť príčinné pre Alzheimerovu chorobu, ale potrebujeme klinickú štúdiu, ktorá to potvrdí," uviedla doktorka Cristina Legid-Quigley, hlavná autorka štúdie z King's College London. Podľa nej by zmeny v pečeni alebo metabolizme mohli znamenať, že do mozgu žien sa dostáva menej omega mastných kyselín. A tieto lipidy živia mozog.
Alzheimerova choroba je dvakrát častejšia u žien ako u mužov. Svoju úlohu zohráva dlhšia priemerná dĺžka života žien, rozdiely v hormónoch, imunitné reakcie i životné podmienky.