19. mar. 2024 o 05:00
krsk, TASR, Koktejl

Matovičov poslanec to musel natočiť: Šokujúci stret na bratislavskej Kolibe! Bežal po chodníku

Také niečo cestou do televízie nečakal.

Domáca politika
19. mar. 2024 o 05:00
Matovičov poslanec to musel natočiť: Šokujúci stret na bratislavskej Kolibe! Bežal po chodníku

Také niečo cestou do televízie nečakal.

Bratislavské Nové Mesto evidovalo koncom januára problematickú situáciu s premnoženými diviakmi na Kramároch a Kolibe. Samotná mestská časť však nemá zákonné kompetencie zabezpečovať odlov diviakov.

Svoju vlastnú epizódu s urasteným diviakom si odkrútil aj predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš (42). Všetko zaznamenal na videu, ktoré zverejnil na Facebooku.

"Včera večer v Bratislave na ceste do TV JOJ," napísal v piatok 15. marca. Televízia má sídlo práve hore na Kolibe, kde hlásili výskyt diviakov. Zviera, ktoré nakrútil, nevyzeralo príliš placho a krokom si išlo po chodníku. Pozrieť si to môžete na začiatku článku.

"Kľúčovou príčinou premnoženia diviakov v Bratislave je množstvo zanedbaných a opustených pozemkov a záhrad na hranici mesta s lesom," podotýka samospráva. Práve na týchto pozemkoch sa diviaky cez deň zdržiavajú. Majú tam úkryt, pokoj i množstvo potravy z ovocných stromov. V noci následne schádzajú na sídlisko, kam ich láka pach odpadkov. Mestská časť preto žiada vlastníkov pozemkov, aby celoročne na nich udržiavali zeleň.

Diviaky sa často objavujú v rôznych bratislavských mestských častiach. V prípade, ak niekto natrafí v meste na diviaky, zabúdať by nemal na dodržiavanie základných pravidiel. Mestská polícia pripomína, že prvoradá je vlastná bezpečnosť, k diviakom sa preto netreba približovať. "Zbytočne na seba neupozorňujte, nesnažte sa ich odplašiť sami, nefoťte ich ani nenatáčajte," odkazuje mestská polícia.

Neodporúča ani hádzať do nich kamene či iné predmety. Dobrý nápad nie je ani pokus prejsť priamo pomedzi stádo. Prejsť treba buď na druhú stranu cesty, alebo ich obísť. Obozretnosť sa týka aj psičkárov, svoje psy by mali mať na vôdzke. "Ak sa cítite ohrození, privolajte bezodkladne hliadku mestskej alebo štátnej polície," pripomína s tým, že linka mestskej polície 159 je nonstop k dispozícii.