18. máj. 2023 o 11:00
mob, TASR, Koktejl

Pochybujú ruské elity o Putinovi? Analytička prehovorila: Katastrofálny omyl!

placeholder
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zdroj: TASR/AP

Ruské elity boli čoraz viac rozčarované z Putinovho vedenia.

Zahraničná politika
18. máj. 2023 o 11:00
Pochybujú ruské elity o Putinovi? Analytička prehovorila: Katastrofálny omyl!

Ruské elity boli čoraz viac rozčarované z Putinovho vedenia.

Vedúca pracovníčka Carnegie Russia Eurasia Center Tatiana Stanovaya pre The New Yorker analyzovala, ako bola ruská politika formovaná inváziou na Ukrajinu. V ňom vysvetľuje, prečo Putin pripúšťa kritiku svojej politiky zo strany nacionalistickej pravice, aké účinné sankcie môžu v skutočnosti dosiahnuť a čo o Putinovom Rusku vysvetľuje raketový vzostup Jevgenija Prigožina, zakladateľa Vagnerovej skupiny.

„Máme tendenciu prirovnávať Putinov režim k samotnému Putinovi. Často je počuť, že ak Putin zmizne, jeho režim padne. Varujem však pred týmto predpokladom, pretože režim sa môže ukázať ako odolnejší, natiahnutý a potenciálne radikálnejší ako samotný Putin. Závisí to od okolností Putinovho odchodu, ale podľa mňa ho jeho režim môže prežiť,“ hovorí Stanovaya.

Putin, ktorý bol kedysi silným vodcom s jasným plánom, víziou a zdrojmi na zabezpečenie stability štátu, sa podľa ruskej analytičky teraz javí ako dezinformovaný a váhavý. Nedarí sa mu poskytnúť upokojujúcu stratégiu, ako sa Rusko dostane z tejto krízy.

Nielenže na Ukrajine zlyhal, ale vytvoril aj krízu bez jasného východiska. Spôsob, akým interaguje s elitami a vyrovnáva sa s vojenskými porážkami, podnecuje neistotu a obavy o budúcnosť Ruska.

Carnegie Russia Eurasia Center v Berlíne je domovom popredných svetových odborníkov na Rusko a širší región. Vedci centra a platforma digitálnych médií Carnegie Politika poskytujú nezávislé analýzy a strategické poznatky, ktoré nie sú dostupné nikde inde. Euroázijské centrum Carnegie Russia sa zameriava na hlavné politické výzvy v celom regióne v dôsledku nevyprovokovanej ruskej invázie na Ukrajinu.

„Medzi ruskými elitami však prevláda pocit, že pokusy o víťazstvo sú odsúdené na neúspech. Tento názor nemá len elita, ktorá považuje vojnu za katastrofálny omyl, ale aj tí, ktorí veria, že Ukrajina ako štát neexistuje a musí byť ‚denacifikovaná‘,“ vysvetľuje Stanovaya pre magazín.

V Rusku má byť čoraz väčšia časť elity, ktorá verí, že už je príliš neskoro, že krajina bude musieť prerušiť vojnu, aby mohlo začať radikálne vnútorné reformy s úplnými elitnými čistkami, prerozdeľovaním majetku a presadzovaním štátnej ideológie, aby sa mohla vrátiť do vojny v lepšej forme.

Viac škody ako Navaľnyj

Šéf vagnerovcov nedávno verejne pohrozil Moskve stiahnutím svojich bojovníkov z Bachmutu v prípade, ak nedostanú muníciu, o ktorú dlhodobo žiadajú. Jevgenij Prigožin údajne dokonca ponúkol ukrajinskej vláde, že jej prezradí pozície ruskej armády. V nedeľu o tom napísal americký denník The Washington Post (WP) s odvolaním na uniknuté tajné dokumenty americkej spravodajskej služby.

Stanovaya si myslí, že Prigožin so všetkými svojimi verejnými aktivitami počas roka politicky poškodil režim možno oveľa viac ako väznený opozičný líder Alexej Navaľnyj. Pre významnú časť ruskej mainstreamovej elity predstavuje spolu s „nahnevanými vlastencami“, ako ich nazývajú dozorcovia domácej politiky v Kremli, skutočnú hrozbu, ktorú treba obmedziť.

„Je politicky oveľa nebezpečnejší a zaútočil na piliere režimu. Má oveľa radikálnejšiu agendu, ako je zvyčajne dovolené šíriť v informačnom priestore. A napriek tomu zostáva nedotknuteľný, len vďaka Putinovi,“ zakončila analytička.