08. máj. 2023 o 09:00
mob, TASR, Koktejl

Jankovi Kronerovi išlo pri nakrúcaní o život: Strašne som sa bál!

placeholder
Ján Kroner vo filme Nebojsa.
Zdroj: reprofoto/ film Nebojsa

Počas nakrúcania známej rozprávky mal dôvodov báť sa viac ako dosť.

Domáce promi
08. máj. 2023 o 09:00
Jankovi Kronerovi išlo pri nakrúcaní o život: Strašne som sa bál!

Počas nakrúcania známej rozprávky mal dôvodov báť sa viac ako dosť.

Slovenský herec Ján Kroner (66), verejnosti známy z divadla, filmov i z televíznych obrazoviek, patril medzi najpopulárnejších a obľúbených slovenských hercov. Hviezdil aj v známej rozprávke Nebojsa, ktorá je pravidelne súčasťou televízneho programu cez Vianoce.

Počas nakrúcania známej rozprávky však mal dôvodov na strach viac ako dosť. „Scéna vrhania nožov nebola robená. Proste za komunistov prišiel pán, ktorý sa slušne živil v cirkuse vrhaním nožov na manželku. Stúpol si predo mňa a ohadzoval ma. Strašne som sa bál,“ cituje slová Jána Kronera pre týždenník Televízia web zeny.iprima.cz.

„Opakovalo sa to, keď sme museli skočiť do vodopádov, kde voda mala dva stupne a vzduch šestnásť. Aj keď to vo filme nie je vidieť, dole sa to hrozne varilo a bolo to nebezpečné. Kaskadér, ktorý nás mal na starosť, hovoril, nech to nerobíme, že nemajú šancu nikoho odtiaľ dostať. Potom sme mali ešte strach, keď sme liezli po hradbách a spadol pod nami most. V podstate sme sa báli celý film. Ja teda určite,“ popísal v rozhovore.

Ján Kroner sa narodil 1. júna 1956 v Považskej Bystrici. Po absolvovaní štúdia herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave pôsobil v divadle Nová scéna. Neskôr sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla (SND), kde odohral vyše dvadsať sezón. Na doskách, ktoré znamenajú svet, stvárnil desiatky hlavných úloh nielen v komediálnom repertoári.

Okrem iných to boli postavy Horáca (Škola žien, 1981), Arlecchina (Prefíkaná milenka, 1982), Raskoľnikova (Petrohradský sen, 1982) či Yossariana (Hlava XXII, 1985). Jeho herecký talent mnohokrát využilo aj filmové umenie. Účinkoval napríklad v rozprávkach O statočnom kováčovi (1983) a Nebojsa (1988), v dráme Skleníková Venuša (1985) alebo v športovej snímke Zakázané uvoľnenie (1986) odohrávajúcej sa v zaujímavom prostredí ľadového hokeja počas boja o titul majstra republiky.

Po dobrovoľnom odchode zo scény SND v roku 2009 sa Ján Kroner vrhol do mnohých pracovných činností súčasne. Okrem účinkovania v televízii sa venoval moderovaniu rôznych akcií a vďaka podmanivému hlasu bol tiež vyhľadávaným dabingovým hercom.

Prestížnu Cenu mesta Považská Bystrica za rok 2016 udelia považskobystrickému rodákovi Jánovi Kronerovi za významný prínos v oblasti divadelnej a filmovej hereckej tvorby a za šírenie dobrého mena mesta Považská Bystrica. Cenu mu slávnostne odovzdajú dňa 17. júna 2016 pri príležitostí slávností Dni mesta. Obľúbený herec sa však už pred rokmi utiahol do ústrania a pasuje sa s psychickými problémami.