20. feb. 2024 o 20:20
TASR, Koktejl

Čakali 8 rokov: Štyroch Egypťanov súdia v neprítomnosti za vraždu študenta

placeholder
Vo veci rozhodne súd. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Zahájili súdny proces.

Zahraničné správy
20. feb. 2024 o 20:20
Čakali 8 rokov: Štyroch Egypťanov súdia v neprítomnosti za vraždu študenta

Zahájili súdny proces.

V Ríme sa v utorok začal súdny proces so štyrmi vysokopostavenými predstaviteľmi egyptských bezpečnostných služieb v súvislosti s vraždou talianskeho študenta, ku ktorej došlo pred ôsmimi rokmi. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA. Študent doktorandského štúdia Giulio Regeni zmizol bez stopy koncom januára 2016. Jeho zohavené telo, ktoré nieslo známky po mučení, objavili o niekoľko dní neskôr v priekope neďaleko Káhiry.

V Egypte sa v rámci svojho výskumu pre dizertačnú prácu zaujímal o egyptské odborové hnutie, čo je podľa AFP v tejto autoritatívnej krajine citlivá téma. Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že stopy nájdené na jeho tele vykazovali podobnosti s inými obeťami, ktoré mučili egyptské bezpečnostné zložky.

Vysokopostavení predstavitelia egyptských bezpečnostných síl sú v Ríme obvinení z únosu, mučenia a vraždy vtedy 28-ročného študenta. V talianskom hlavnom meste ich súdia v neprítomnosti, pretože egyptské úrady ich ešte stále nevydali na stíhanie do Talianska.

"Na tento moment sme čakali dlhých osem rokov," uviedla právna zástupkyňa rodičov obete Alessandra Ballerini. Ide o druhý súdny proces v tomto prípade - prvý prerušili v roku 2021 pre pochybnosti týkajúce sa jeho zákonnosti vrátane toho, či podozriví vôbec vedeli o vznesených obvineniach.

Vražda spred ôsmich rokov vyvolala v tom čase vážnu diplomatickú roztržku medzi Rímom a Káhirou. Taliansko stiahlo svojho veľvyslanca z Egypta a náhradu zaňho poslalo až o viac ako rok neskôr. Prípad však vzťahy týchto dvoch krajín ovplyvňuje aj v súčasnosti.