17. apr. 2024 o 07:08
TASR, Koktejl

El Niňo už spôsobuje obrovské problémy: V dvoch krajinách majú elektrinu a vodu na prídel

placeholder
Ekvádor z dôvodu sucha distribuuje elektrickú energiu na prídel. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Nie je to prvýkrát.

Zahraničné správy
17. apr. 2024 o 07:08
El Niňo už spôsobuje obrovské problémy: V dvoch krajinách majú elektrinu a vodu na prídel

Nie je to prvýkrát.

Ekvádor začal v utorok elektrickú energiu do najväčších miest krajiny poskytovať na prídel, pretože sucho spojené s klimatickým javom El Niňo spôsobilo vyčerpanie vodných nádrží a zníženie výkonu vodných elektrární. Tie pokrývajú približne 75 percent energetickej spotreby krajiny, píše TASR podľa správy agentúry AP.

Výpadky v dodávkach elektriny oznámilo v noci na utorok ministerstvo pre energetiku. "Vyzývame Ekvádorčanov, aby počas tohto zlomového týždňa obmedzili svoju spotrebu elektriny," uviedlo ministerstvo vo vyjadrení. Dodalo, že svoje opatrenie prehodnotí v stredu.

Noviny na celom území krajiny v utorok zverejnili rozpisy výpadkov energie v mestách vrátane metropoly Quito, či miest Cuenca a Guayaquil. Výpadky elektriny zasiahli Ekvádor aj v októbri, januári a vo februári, pripomína AP.

Hlavné mesto Kolumbie Bogota pred niekoľkými dňami začalo distribuovať vodu na prídel, pretože jej úroveň vo vodných nádržiach dosiahla mimoriadne nízke hladiny. Kolumbia tiež v prvý aprílový týždeň pozastavila vývoz elektrickej energie do Ekvádora v úsilí šetriť ju pre svoju vlastnú potrebu. Vodné elektrárne podľa AP pokrývajú približne 70 percent energie spotrebovanej v Kolumbii.

Ekvádor a Kolumbia tento rok zaznamenali pokles v objeme zrážok z dôvodu oteplenia v oblasti južného Tichého oceánu. Toto oteplenie môže spôsobiť záplavy na západnom pobreží Južnej Ameriky a vyvolať sucho v údoliach Ánd, kde sa nachádza množstvo ekvádorských a kolumbijských miest.