Teda pokiaľ si doprajú len jeden denne. Vedci z Barcelonskej univerzity totiž potvrdili, že pohár červeného vína denne znižuje riziko infarktu lepšie ako statíny (lieky na zníženie hladiny cholesterolu). Lenže pokiaľ sa to s množstvom nad túto mieru preženie, prejaví sa negatívny vplyv toxického alkoholu a účinok mizne.
Štúdia, ktorú publikoval Európsky kardiologický časopis (European Heart Journal), je prvá, v ktorej autori presne merali konzumáciu vína zo vzoriek moču, ktoré poskytlo 1232 účastníkov na začiatku štúdie a znovu o rok neskôr. Po štyroch alebo piatich rokoch sledovania bolo zistených 685 prípadov srdcových ochorení, vrátane infarktu, mŕtvice alebo úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie.
Vedci z Barcelonskej univerzity zistili, že tí ľudia, ktorí vypili 12 až 35 pohárov vína mesačne, mali o päťdesiat percent nižšie riziko ako tí, ktorí vypili maximálne jeden pohár. Statíny pritom znižujú riziko približne o tridsať percent.
Podľa viacerých výskumov pôsobí červené víno blahodárne na zdravie srdca a ciev vysokým obsahom antioxidantov. Lenže zároveň obsahuje alkohol, ktorý je toxický a vo vyšších dávkach poškodzuje nielen pečeň a mozog, ale aj obehovú sústavu.