04. jún. 2023 o 12:00
krsk, Koktejl

Dovolenkárov v Chorvátsku čaká búrlivé leto: Varovanie meteorológov!

placeholder
Chorvátsko je vyhľadávanou krajinou dovolenkárov (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Odborníci podrobnejšie odhalili, aké leto nás čaká v obľúbenej dovolenkovej krajine.

Zahraničie
04. jún. 2023 o 12:00
Dovolenkárov v Chorvátsku čaká búrlivé leto: Varovanie meteorológov!

Odborníci podrobnejšie odhalili, aké leto nás čaká v obľúbenej dovolenkovej krajine.

Meteorológovia spoločnosti AccuWeather, na ktorú odkazuje web Danas.hr, v najnovšej predpovedi tvrdia, že východná Európa je oblasťou s najmenšou pravdepodobnosťou, že sa tam v nadchádzajúcom období vyskytnú časté vlny horúčav. Čo to znamená pre slovenských dovolenkárov?

Meteorológovia Tyler Roys a Alan Reppert podrobne preskúmali predchádzajúce roky a vývoj počasia na celom svete, aby stanovili hlavné charakteristiky nadchádzajúcej sezóny. V strednej a severnej Európe sa čoskoro začne letné počasie, zatiaľ čo juhovýchodné oblasti môžu zažiť pomalší prechod do letného obdobia. Toto leto možno nebude také horúce, ale stále môže byť nebezpečné kvôli lesným požiarom, veľkému suchu a zlému počasiu.

"Zrážky by mali vo veľkej časti tohto regiónu dosiahnuť historický priemer, čo bude dobrá správa pre úrodu na celom Balkáne," hovorí Roys. Teploty v júni, júli a auguste budú v celom regióne blízko historického priemeru alebo mierne nad ním.

Otázkou je, či sa leto 2023 zapíše do pamäti ako ďalšie obdobie extrémov. Celkovo sa podľa meteorológa očakáva, že extrémne horúčavy budú na celom kontinente v porovnaní s poslednými rokmi menej časté.

"Prevažná väčšina budov v Európe je navrhnutá tak, aby zadržiavala teplo, takže ak sa tieto miesta nedajú ochladzovať, pretože teplota atmosféry neklesá tak výrazne cez noc, budete v priebehu leta vystavení väčšiemu riziku zdravotných problémov súvisiacich s teplom," dodáva.

Východná Európa je tou oblasťou, kde je najmenšia pravdepodobnosť, že sa v nadchádzajúcej sezóne vyskytnú časté vlny horúčav. Celkovo sa budú teploty v Maďarsku, Rumunsku a Srbsku počas letných mesiacov pohybovať blízko priemeru. V severnej polovici kontinentu vrátane Írska, Spojeného kráľovstva a Škandinávie sa očakáva suchšie a teplejšie leto v porovnaní s priemerom.

Podľa AccuWeather sa vysoké riziko búrok a prehánok týka stredného, severozápadného a východného Chorvátska, zatiaľ čo mierne riziko platí pre Gorski Kotar, Liku a Dalmátske Záhorie. Meteorológovia varujú, že všetko môže vyústiť do povodní. Výrazné povodne predpovedajú pre celé Chorvátsko s výnimkou východu a severovýchodu krajiny, ako aj pre takmer celú Bosnu a Hercegovinu, južné Srbsko, západné Kosovo, Čiernu Horu, Albánsko a samotný západ Macedónska.