Vianoce sú obdobím, kedy si doprajeme množstvo sviatočných jedál, ktoré bežne počas roka v jedálničku nemávame. Naše taniere sú plné dobrôt, na ktoré sme sa tešili celý rok. Existuje však jedna bežná príloha, ktorá zdobí takmer každý vianočný stôl a pýši sa nečakanými zdravotnými prínosmi. Ide o brusnice, informuje The Mirror.
Výskumy ukazujú, že každodenná konzumácia brusníc môže zlepšiť kardiovaskulárne funkcie a podporiť zdravú hladinu cholesterolu. Hoci sa často spomínajú ako domáci liek na infekcie močových ciest, tieto malé bobule ponúkajú aj množstvo ďalších výhod, ktoré vás môžu prekvapiť,
Ovocie, dostupné v rôznych formách, je plné rastlinných zlúčenín známych svojimi ochrannými vlastnosťami a antioxidantmi, ktoré sa nachádzajú najmä v šupke plodov. Stojí za zmienku, že sušené brusnice si zachovávajú rovnaké množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov ako čerstvé, hoci s mierne nižším obsahom antioxidantov.
Portál WebMD zdôraznil, že toto ovocie môže pomôcť znižovať krvný tlak. Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia nízkokalorickej brusnicovej šťavy môže zvýšiť HDL (dobrý) cholesterol a znížiť hladinu LDL (zlého) cholesterolu.
Odborníci na zdravie z BBC Good Food taktiež uviedli, že spomínaná šťava môže pomôcť znížiť rizikové faktory spojené s ochoreniami srdca. Predpokladá sa, že toto ovocie ovplyvňuje znižovanie homocysteínu - látky, o ktorej je známe, že poškodzuje výstelku ciev. V roku 2022 výskum publikovaný v časopise Food and Function preukázal, že konzumácia 100 g čerstvých brusníc denne po dobu jedného mesiaca zlepšila kardiovaskulárne funkcie u mužov.
Tí, ktorí jedli brusnice, zaznamenali výrazné zlepšenie prietokom sprostredkovanej dilatácie (FMD), čo naznačuje lepší výkon srdca a ciev. Podľa Kings College London sa FMD považuje za citlivý biomarker rizika kardiovaskulárnych ochorení a hodnotí, ako sa cievy rozťahujú pri zvýšení prietoku krvi. Výskum naznačil, že zaradenie brusníc do vyváženej stravy by mohlo potenciálne znížiť riziko srdcových chorôb práve zlepšením funkcie ciev.
Dr. Christian Heiss, profesor kardiovaskulárnej medicíny na University of Surrey a spoluautor štúdie opísal detaily výskumu. "Naše zistenia poskytujú solídny dôkaz, že brusnice môžu významne ovplyvniť zdravie ciev aj u ľudí s nízkym kardiovaskulárnym rizikom. Táto štúdia ďalej naznačuje, že špecifické metabolity prítomné v krvi po konzumácii brusníc priamo súvisia s týmito priaznivými účinkami,“ vysvetlil. Keď príde Štedrý deň a vy si budete nakladať na tanier, nezabudnite si pridať štedrú lyžicu brusnicovej omáčky.
