20. apr. 2024 o 13:00
mob, Koktejl

Odíde zo Slovenska natrvalo? Igor Kmeťo o potravinách v Španielsku: Všetko je tam o 30 percent lacnejšie

Užíva si atmosféru v Španielsku.

Celebrity
20. apr. 2024 o 13:00
Odíde zo Slovenska natrvalo? Igor Kmeťo o potravinách v Španielsku: Všetko je tam o 30 percent lacnejšie

Užíva si atmosféru v Španielsku.

Slovenský hudobník Igor Kmeťo ml. (45) sa rozhodol vyskúšať život v slnečnom Španielsku. V prímorskom mestečku, asi 50 minút autom od Alicante, prechodne žije už rok a nemôže byť šťastnejší. „Som umelec a rád tvorím, nehovorím, že som bol ,vystrieľaný‘, ale chcel som nabrať novú inšpiráciu. Ak sa chcem s ľuďmi podeliť o niečo pekné, sám musím niečo pekné zažiť. Vybral som si krásnu krajinu a nasávam to do seba,“ povedal pre Plus 7 dní.

Ako sám hovorí, pečené holuby mu do úst nepadajú a musí sa obracať aj v cudzine. „Všade treba drieť a platiť dane, tento systém funguje v každej krajine rovnako,“ dodáva. S nákupom nehnuteľnosti je zatiaľ opatrný, no priznáva, že za ten čas išli ceny hore asi o 10 percent aj tam.

Kmeťo mladší ale upozorňuje, že náklady na život sú v niektorých prípadoch nižšie ako doma. „V tamojších reštauráciách miniete menej než na Slovensku, idete do potravinových reťazcov, ktoré sú aj u nás, a všetko je tam o 30 percent lacnejšie,“ prezradil.

Rozdiel vidí aj v mentálnom nastavení obyvateľov. Na Slovensku sa podľa neho máme veľmi dobre a zlú náladu si robíme sami. Španieli si vedia užívať nielen dobrú hudbu alebo jedlo, ale aj život ako taký a pocítil to už aj na vlastnej koži.

„Nenáhlim sa tak ako doma. Pomaličky sa tam etablujem. Nie je to jednoduché, nikto na mňa nečaká. Ale do Španielska ma to ťahalo aj preto, že tí ľudia sú mi podobní. Energiou, vyjadrovaním, spôsobom života. Cítim sa tam ako doma, som medzi svojimi,“ vysvetľuje.

Že na Pyrenejskom polostrove zostane natrvalo si ale nemyslí, pretože Slovensko stále vidí ako svoj domov, kde má rodinu a väzby. „Po dlhšom čase sa na Slovensko teším. Že pôjdem do mesta, že pôjdem tam a tam. Ale zase mi to stačí na dva týždne a ťahá ma to späť,“ zakončil so smiechom.