28. dec. 2022 o 07:30
žani, TASR, Koktejl

Tragická smrť speváka Petra Fialu († 26) spred 18 rokov, zdrvený otec: Policajti nás oklamali!

placeholder
Len pár mesiacov pred smrťou dokončil album.
Zdroj: Reprofoto/TASR

Uplynulo už 18 rokov od tragickej smrti mladého a talentovaného speváka Petra Fialu († 26).

Domáce promi
28. dec. 2022 o 07:30
Tragická smrť speváka Petra Fialu († 26) spred 18 rokov, zdrvený otec: Policajti nás oklamali!

Uplynulo už 18 rokov od tragickej smrti mladého a talentovaného speváka Petra Fialu († 26).

Vianoce v roku 2004 boli pre neho posledné. Okolo smrti mladíka sa točilo veľké množstvo otáznikov. Oficiálna policajná verzia uvádza, že 26. decembra čierna Mazda 626 neďaleko Oslan v okrese Prievidza havarovala, z trojčlennej posádky neprežil spevák Peter Fiala. Lenka S. a Branislav Z. vyviazli s menšími zraneniami. Auto mal šoférovať Braňo, ktorého polícia obvinila z ublíženia na zdraví s následkom smrti, keďže mu namerali 1,4 promile alkoholu.

Havarované auto našla v priekope policajná hliadka. Okolo policajtov, ktorí v Oslanoch zastavovali a kontrolovali autá, prešla mazda vysokou rýchlosťou. Policajti sa išli pozrieť za vozidlom, ale neprenasledovali ho. Údajný šofér auta smrti bol neskôr oslobodený spod obžaloby. "Vždy som tvrdil, že ja som nešoféroval. Tých osem rokov, čo ma považovali za vinníka, bolo veľmi ťažkých, nikomu to neprajem," citovala mladíka pluska.sk.

Pitevná správa ako dôvod úmrtia speváka uvádza zlomeninu spodiny lebečnej. Rodina je však presvedčená, že synovu smrť majú na svedomí policajti, ktorí prenasledovali auto. Vodič vraj nerešpektoval výzvu policajnej hliadky na zastavenie a nasledovala naháňačka.

Svedkovia majú pocit, že po ich aute sa strieľalo a až po náraze pravdepodobne policajného auta skončili v priekope. Vtedy iba 15-ročná Lenka počula niečo presvišťať okolo ucha a všimla si, že Petrovi striekala z krku krv.

Rodičia bývajú len pár minút od miesta tragédie, no o smrti syna sa dozvedeli až po 4 hodinách. Zdrvený otec Fialu si v minulosti zaspomínal na najhorší deň v živote. "V to ráno prišli dvaja príslušníci polície a bolo to neskutočne ťažké. Podlomili sa mi kolená a padol som pri nich na zem a Oľga sa tiež zrútila. Zvláštne bolo, že nám to oznámili, až keď bolo všetko upratané a telo v nemocnici. Vôbec nás nevzali na identifikáciu. A v nemocnici ma následne oklamali, že Peťko bol prevezený na súdnu pitvu do Martina. Po pár týždňoch som zistil, že bol prevezený až nasledujúce ráno," povedal pre zenskyweb.sk. Deväť rokov po nehode polícia vyšetrovanie prípadu zastavila.