Kôra škoricovníka pravého (cejlónskeho) obsahuje veľké množstvo cinnamaldehydu a katechínov, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi. Vedci z Kalifornie teraz zistili, že užívanie škorice môže výrazne znížiť riziko rozvoja diabetu druhého typu aj u osôb, ktoré už majú takzvané prediabetické symptómy. Tieto osoby môžu užívať lyžičku škorice pravej dvakrát denne a riziko rozvoja cukrovky sa tým u nich výrazne zníži.
Treba ale dať pozor, aby človek skutočne konzumoval kôru škoricovníka pravého (cejlónskeho) a nie bežnejšiu a lacnejšiu kôru škoricovníka čínskeho, ktorá obsahuje tiež veľké množstvo toxického kumarínu, ktorý poškodzuje pečeň.
Pri prediabete je hladina cukru v krvi zvýšená nad zdravú úroveň, ale nie je natoľko vysoká, aby spĺňala kritériá pre diagnózu cukrovky. Chronicky vysoká hladina cukru v krvi môže vyvolať množstvo potenciálne smrteľných komplikácií, vrátane srdcových ochorení a závažných infekcií.
„Škorica, široko dostupný a lacný doplnok stravy, môže prispieť k lepšej kontrole glykémie, ak sa pridá do stravy u ľudí, ktorí majú prediabetes súvisiace s obezitou,“ tvrdia vedci z Kalifornskej univerzity v Los Angeles, ktorí to preukázali experimentálne.