U žien, ktoré pravidelne jedia spracované mäso, ako je slanina a šunka, sa môže výrazne zvýšiť riziko vzniku rakoviny prsníka. Vyplýva to z rozsiahlej 10-ročnej štúdie zverejnenej v odbornom časopise Clinical Nutrition. Na vine je dusičnan sodný – konzervačná soľ – ktorá je preukázateľne karcinogénna a zvyšuje aj riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
Autori výskumu z Južnej Kórey sledovali viac ako 71 000 žien vo veku od 40 do 69 rokov a zistili, že ženy, ktoré konzumovali spracované mäso aspoň raz týždenne, mali o 57 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka než tie, ktoré sa týmto výrobkom vyhýbali.
Najvýraznejší účinok bol zaznamenaný u žien mladších ako 50 rokov. Vedci označili za hlavnú príčinu dusičnan sodný – konzervačnú látku bežne používanú pri výrobe spracovaného mäsa. Táto látka môže v tele vytvárať zlúčeniny spôsobujúce rakovinu, ktoré poškodzujú DNA a vyvolávajú mutácie v tkanive prsníka. Dusičnan sodný sa používa na likvidáciu baktérií, zlepšenie chuti a zachovanie ružovej farby údenín, najmä slaniny a šunky.
