14. aug. 2023 o 06:00
krsk, Koktejl

Účtenka v talianskom letovisku vzbudila pohoršenie: Nahnevaná matka varuje turistov

placeholder
Talianska blogerka Selvaggia Lucarelli zverejnila účtenku.
Zdroj: instagram/selvaggialucarelli

Poplatok vzbudil vlnu nevôle.

Cestovanie
14. aug. 2023 o 06:00
Účtenka v talianskom letovisku vzbudila pohoršenie: Nahnevaná matka varuje turistov

Poplatok vzbudil vlnu nevôle.

Reštaurácia v malebnej talianskej Ligúrii nahnevala hostí a následne aj širšiu verejnosť po tom, čo si za použitie ďalšieho prázdneho taniera, ktorý je jasne uvedený na účtenke, pýtala dve eurá, píše portál Slobodna Dalmacija.

Blogerka a herečka Selvaggia Lucarelli požiadala čašníka o prázdny tanier, aby sa mohla o jedlo podeliť so svojou dcérou. Keď sa pozrela na účtenku, uvidela, že jej ho naúčtovali samostatne. Je uvedený ako "piattino condivideni" alebo "spoločný tanier". Záber nájdete v galérii pod článkom.

Reštaurácia sa nachádza na exkluzívnom mieste v Janovskom zálive, kde sa platenie tzv. coperta - sumy za prestieranie - považuje za samozrejmosť, ale blogerka varuje turistov pred neočakávanými nákladmi, pretože poplatok za prázdny tanier sa účtuje naviac.

Coperto vyšlo na sumu 7,5 eura plus dve eurá navyše za tanier. Celkový účet ju teda vyšiel na 55,5 eura. Talianske médiá odsúdili reštauráciu za poplatok za tanier naviac ku copertu. Dokonca aj guvernér Ligúrie Giovanni Toti cítil potrebu odsúdiť tento druh reštauračnej praxe. "Podľa mňa nie je tento príplatok správny," uviedol.

Reštaurácia sa bráni

Majitelia reštaurácie ponúkli vlastné vysvetlenie. "Stôl je pre troch, jedli za jedného a niekto umýva aj tie riady. Pani, ktorá vystavila účet, bola pri stole pre troch, pretože prišli dvaja dospelí a jedno dieťa. Objednali si len jeden tanier cestovín s pestom a jeden s vyprážanou rybou a k obom si vypýtali ďalšie taniere," uviedla majiteľka Ida Germano (76).

Podľa jej výpočtov mali celkovo štyri taniere a oni si účtovali len za jeden, pretože platia aj za umývanie riadu. Podľa reakcií na sociálnych sieťach však o opodstatnenosti tejto praxe naozaj nikoho nepresvedčili...