Vitamínová bomba plná vlákniny a majster detoxikácie! Kto konzumuje dulu rozumne, ten nebude len zdravší, ale aj ľahší, uvádza Healthline. Je pravda, že nejde o najkrajšie ovocie na svete, nebudete zbierať lajky na Instagrame či TikToku, no váš organizmus dulou len získa.
Prečo má byť súčasťou jedálnička?
Dula je typickým jesenným ovocím. Pre svoju mierne horkastú chuť nie je populárna, no obsahuje takmer všetky dôležité vitamíny a minerálne látky, ktoré vaše telo v tomto sychravom období potrebuje. Nájdete v nej veľké množstvo vitamínov A, B3, B6, B9 a C, a nechýbajú ani stopové prvky: vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík a sodík. Aj preto pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Vďaka vysokému obsahu vlákniny vás zasýti rovnako ako trojchodová večera, no pritom obsahuje len minimum kalórií, 100 g duly má len 57 kalórií. Vláknina navyše viaže škodlivé látky a pomáha ich z tela odstraňovať, takže funguje ako prírodný detoxikant.
Ako dulu konzumovať
Nie je jedno, ako ju konzumujete. Ak sa chcete zbaviť pár kíl, vyskúšajte nasledujúce tipy:
- Nespracovanú: najviac pektínu sa nachádza v šupke, preto ju neolupujte!
- Ako kompót s minimom cukru: uvarte ju s troškou citrónovej šťavy a štipkou škorice.
- Ako džús: ak máte doma odšťavovač, pokojne si ho pripravte.
- Ako základ do fit koláčov: ak vás už jablkový koláč omrzel, skúste svet dulových dezertov! Sú oveľa zaujímavejšie, plné vlákniny a nemusíte ich zaliať cukrom, aby chutili.
