30. mar. 2024 o 14:00
TASR, mob, Koktejl

Milan Ondrík posiela kritikom filmu o Černákovi jasný odkaz! No poviem pravdu...

placeholder
Slovenský herec Milan Ondrík vo filme MIKI.
Zdroj: instagram/mikifilm.sk

Povedal to jasne.

Kultúra
30. mar. 2024 o 14:00
Milan Ondrík posiela kritikom filmu o Černákovi jasný odkaz! No poviem pravdu...

Povedal to jasne.

V Justičnom paláci v Bratislave padla v nedeľu (24. 3.) posledná klapka trileru Miki. Vo filme o niekdajšom bossovi slovenského podsvetia Mikulášovi Černákovi, ktorý autenticky zachytáva Slovensko 90. rokov, účinkuje vyše 100 hercov a viac ako 1300 komparzistov. „Nerozpráva iba príbeh jedného človeka, ale ukazuje obraz celej doby,“ hovorí režisér Jakub Kroner.

Uvedomuje si, že téma filmu vzbudzuje veľký záujem a už teraz je podrobovaná rôznym hodnoteniam. „Aj preto som cítil, že je veľmi dôležité, ako tento film urobíme. Nakrúcali sme rok a podmienky boli veľmi náročné, ale som v kreatívnom tíme skvelých ľudí a aj vďaka nim mám radosť z toho, ako sa nám to nakoniec podarilo.“

Počas nakrúcania použili tvorcovia viac ako 200 dobových áut a 800 kostýmov. Scenár Mira Šifru je inšpirovaný skutočnými udalosťami a na obdobie po rozpade Československa poukazuje z pohľadu mafiánov.

Filmový štáb nakrúcal na takmer 50 lokáciách a spolu s hercom Milanom Ondríkom (43), ktorý stvárňuje hlavnú postavu Mikiho, sa ocitol na patológii aj v známom bratislavskom erotickom salóne Kotva, v Kúpeľoch Sliač, šamorínskom kultúrnom dome, starej nemocnici v Podunajských Biskupiciach, na cintoríne v Telgárte, v kostole v Győri, vo väzení v Znojme či v Justičnom paláci.

Jasný odkaz kritikom

Ondrík sa podľa režiséra dokázal do hlavnej postavy prevteliť nielen vonkajším, ale aj silným vnútorným uchopením charakteru. „Z môjho pohľadu bolo dôležité, že mal možnosť osobne sa s Mikulášom Černákom stretnúť. Nie preto, aby ho nejakým spôsobom imitoval, ale aby vytvoril postavu, ktorej charakteru rozumie a ktorá má svoju hĺbku a ukotvenie v čase,“ vysvetľuje Kroner.

Rovnako to vidí aj herec SND Milan Ondrík. Ten pre Plus jeden deň vysvetlil, že sa snažil na základe príbehu vytvoriť vlastný charakter a nekopírovať žijúcu osobu. Výrobu filmu sprevádzalo nielen nadšenie, ale od niektorých ľudí aj kritika.

Predstaviteľ hlavnej úlohy má však pre tú druhú skupinu jasný odkaz: „Kritizujú niečo, čo ešte nevideli a neprečítali ani jednu jedinú stránku. A som si istý, že práve oni pôjdu ako prví do kina. No poviem pravdu, že viac ľudí v mojom okolí tomuto filmu fandia, všetci sa na to pýtajú a čakajú na premiéru,“ zakončil.

Film Miki vzniká v koprodukcii slovenských spoločností PubRes, Regia Civitas Productions a českej Europeana Production. Do distribúcie ho prinesie spoločnosť CinemArt 15. augusta.