23. júl. 2022 o 09:57
TASR, Koktejl

Ničivé povodne nemajú zľutovania: O život prišlo minimálne 17 ľudí!

placeholder
Nebezpečné povodne hrozia celej krajine (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Povodne si vyžiadali najmenej 17 obetí na životoch.

Správy
23. júl. 2022 o 09:57
Ničivé povodne nemajú zľutovania: O život prišlo minimálne 17 ľudí!

Povodne si vyžiadali najmenej 17 obetí na životoch.

Najmenej 17 ľudí zahynulo pri povodniach v dlhodobým suchom sužovanej provincii Fárs na juhu Iránu. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na aktuálne spravodajstvo iránskej štátnej televízie.

V dôsledku silného dažďa sa v okolí zhruba 40-tisícového mesta Estahbán vyliala z brehov rieka Rúdbál, povedal novinárom miestny starosta. Záchranné tímy podľa jeho slov zachránili život 55 ľuďom, ktorí uviazli v živelnej pohrome; šesť osôb zostalo nezvestných.

Povodne postihli aj niekoľko ďalších mestečiek a dedín ležiacich v blízkosti Estahbánu, spresnila iránska tlačová agentúra IRNA.

Iránsky meteorologický ústav upozorňuje na možnosť spustenia sa prudkého sezónneho dažďa po celej krajine. Irán už celé desiatky rokov postihuje sucho vyvolané pravdepodobne klimatickými zmenami.

Nebezpečenstvo povodní umocňuje navyše aj rozsiahla stavebná činnosť v tesnom susedstve riečnych korýt, kde v širokom meradle vyrastajú nové budovy i cestné komunikácie, analyzuje AP. V marci 2018 zabili povodne v provincii Fárs 44 ľudí.