18. apr. 2024 o 20:02
TASR, Koktejl

Požiar v Dánsku napáchal ohromné škody: Zrútila sa chránená pamiatka!

placeholder
Na snímke vonkajšia stena historickej budovy burzy padá v centre dánskej metropoly Kodaň vo štvrtok 18. apríla 2024.
Zdroj: TASR/AP

V dôsledku požiaru sa zrútila časť fasády niekdajšej kodanskej burzy.

Zahraničie
18. apr. 2024 o 20:02
Požiar v Dánsku napáchal ohromné škody: Zrútila sa chránená pamiatka!

V dôsledku požiaru sa zrútila časť fasády niekdajšej kodanskej burzy.

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor, informuje TASR podľa agentúry AFP.

"Žiaľ, došlo k zrúteniu (časti) fasády," uviedol na platforme X hasičský a záchranársky zbor s tým, že z miesta neboli hlásené nijaké zranenia. "Naďalej hrozí zrútenie zvyšnej časti fasády," povedal novinárom Tim Ole Simonsen, šéf záchrannej operácie. Požiar v kodanskej historickej budove zo 17. storočia, známej ako Börsen, vypukol v utorok. Plamene už zničili zhruba polovicu budovy a zrútila sa tiež jej vyše 50-metrová špirálovitá veža.

Stavbu sa hasičom nepodarilo podoprieť tak, aby bolo možné zachrániť jej fasádu. V priebehu štvrtka však zaznamenali aj malé úspechy. "Uhasili sme niekoľko menších požiarov v budove, predovšetkým v suteréne," informovali. Polícia informovala, že viacero ulíc v okolí Börsenu zostane až do pondelka uzavretých.

Požiar vypukol pod medenou strechou tejto budovy, ktorá práve prechádzala rekonštrukciou pred oslavami 400. výročia svojho postavenia. Príčina požiaru dosiaľ nie je známa. Kodanská polícia v stredu oznámila začatie rozsiahleho vyšetrovania, ktoré však podľa jej vyhlásenia bude náročné a môže trvať aj niekoľko mesiacov.

Börsen leží na ostrove Slotsholmen priamo v centre Kodane neďaleko parlamentu Christiansborg a ide o jednu z najznámejších kodanských pamiatok. Burza v budove nesídli od roku 1974. Budova bola v súčasnosti chránenou pamiatkou a sídlila v nej Dánska obchodná komora. Nachádzala sa tam aj rozsiahla umelecká zbierka, pričom pred zničením plameňmi sa podarilo zachrániť stovky umeleckých diel.

Uchrániť pred zhorením sa podarilo v neporušenom stave aj vrchnú časť ikonickej špirálovitej veže, ktorú tvoria prepletené chvosty štyroch drakov, uviedol ešte v stredu riaditeľ Dánskej obchodnej komory Brian Mikkelsen.