18. mar. 2023 o 11:00
žani, Koktejl

Vdova neverí, že Dušan Pašek st. († 37) spáchal samovraždu: Zvláštne detaily okolo listu na rozlúčku

placeholder
Smrť Pašeka bola pre všetkých veľkým šokom.
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Od šokujúcej smrti Dušana Pašeka staršieho († 37) uplynulo už 25 rokov.

Šport
18. mar. 2023 o 11:00
Vdova neverí, že Dušan Pašek st. († 37) spáchal samovraždu: Zvláštne detaily okolo listu na rozlúčku

Od šokujúcej smrti Dušana Pašeka staršieho († 37) uplynulo už 25 rokov.

Bývalého hokejistu a neskôr aj prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja a prezidenta HC Slovan Harvard Bratislava našli s prestrelenou hlavou v jeho kancelárii. O osudnom dni prehovorila pre Šport 24 vdova Ľubica (62), ktorá s ním žila posledných osem rokov.

Dvojica spolu vychovávala syna Dominika, ktorý mal v čase nešťastia len dva roky. Druhá manželka Pašeka sa s jeho smrťou dodnes nezmierila a stále ju to bolí. "Hoci som po jeho smrti schovala fotografie a ostatné veci, ktoré mi ho pripomínali, nepomohlo to. Myslím naňho každý deň. Tá bolesť je časom už trochu iná, ale stále nám veľmi chýba," priznala.

Zaspomínala si aj na osudný deň. Dušan bol ešte v posteli, keď išla odniesť syna ku kamarátke, aby ho postrážila. Manželia mali v pláne vyraziť do Trenčína na Ples podnikateľov. Predtým chcel ešte zájsť do kancelárie, kde mal pripravené podklady pre daňovníčku. "Okolo 15.00 sme mali vyraziť, pričom zhruba dve hodinky predtým mi ešte volal, že sa nemusím trápiť s obedom, naje sa v práci. Do telefónu mi povedal, že ma miluje, čo však bolo uňho bežné, takže nič špecifické som na jeho správaní nebadala," opísala ich posledný telefonát.

Dušan meškal, no manželka sa mu už dovolať nedokázala a netušila, kde je a čo sa deje. Na recepcii hotela, kde mal kanceláriu, jej povedali, že tam nemá auto. "Doteraz ľutujem, že som ho tam nešla hľadať osobne, pretože ako sa neskôr ukázalo, Dušan tam bol na inom aute ako zvyčajne, a to tam odparkované bolo. V rámci pátrania po ňom som kontaktovala aj jeho priateľov, no nikto o ňom nič nevedel," spomína si na najhoršie chvíle v živote.

Ľubica sa o smrti milovanej polovičky dozvedela na druhý deň od jeho dobrých kamarátov. "Keď mi potom oznámili, čo sa stalo, nechcela som tomu veriť, zložila som sa. Bol to ako zlý sen. Dlho som sa z toho dávala dokopy, pravidelne som navštevovala psychológa. Nad vodou ma držal syn Dominik," priznáva.

Najbližší stále neveria tomu, že spáchal samovraždu i keď napísal niekoľko listov. Adresoval ich manželke, deťom, príbuzným, priateľom a kamarátom. "Veľmi zvláštne je, že k tomu, ktorý bol pre mňa a Dominika, som sa dostala až po piatich dňoch. Ďalší bol určený pre deti z prvého manželstva a tretí bol všeobecný, kde spomínal rodičov, prvú manželku či kamarátov. Čo sa týka písma, bolo jeho a taktiež to bolo písané na papieri, ktorý sme mali doma. Na druhej strane bolo vidieť, že tie listy písal pod nátlakom. Celé to bolo napísané chaoticky, veľmi veľa vecí bolo prečiarknutých a najmä tam boli frázy, ktoré by nikdy nepovedal. Napríklad, že sa všetci stretneme v nebi, pričom Dušan bol ateista," poňala podozrenie.

Zbraň, s ktorou sa mal zastreliť, bola jeho a mal ju legálne. Prípad nakoniec vyšetrovatelia uzavreli ako samovraždu. Ľubica ale tejto verzii odmieta uveriť. "Určite nie! Čakala som, že po takom dlhom čase vypláva pravda na povrch a niekto predsa len prehovorí, no bohužiaľ doteraz sa tak nestalo," dodala s tým, že s Dušanom mali plány do budúcna, aj preto neverí, že si siahol na život.

"Prežívali sme lásku svojich životov, mali sme krásneho syna a ak poviem, že sme žili ako v rozprávke, nebudem ďaleko od pravdy. Mali sme už takmer hotový dom vo Svätom Jure, kam sme sa postupne sťahovali, a taktiež sme snívali o ďalšom dieťati," vyznala sa žena, ktorá si po tragédii našla nového partnera, no v jej srdci Dušana nikto nenahradí.