Čaj je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré majú protizápalové účinky a chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Vedci z Austrálie a Číny tvrdia, že pravidelné popíjanie čaju môže znížiť riziko rozvoja cukrovky 2. typu o 28 percent. Stačí si denne dopriať šálku nesladeného nápoja z lístkov čajovníka. Zvlášť to pritom platí o čiernom čaji, ktorý pred sušením prechádza mikrobiálnou fermentáciou.
Každodenné pitie čaju v rozsiahlom epidemiologickom výskume súviselo so zvýšením vylučovania glukózy v moči a znížením inzulínovej rezistencie, čo naznačuje nižšiu pravdepodobnosť vzniku prediabetu a diabetu druhého typu.
U ľudí s cukrovkou často pri filtrácii krvi v obličkách dochádza k spätnému vstrebávaniu glukózy späť do krvi.
„Naše zistenia naznačujú ochranné účinky obvyklého pitia čaju na reguláciu hladiny cukru v krvi prostredníctvom zvýšeného vylučovania glukózy močom, zlepšenia inzulínovej rezistencie, a tým aj lepšej kontroly hladiny cukru v krvi,“ tvrdí hlavný autor štúdie profesor Tongzhi Wu z University of Adelaide.