25. máj. 2023 o 12:00
vmr, TASR, Koktejl

Prekvapivé svedectvo suseda zosnulého herca: Poviem vám pravdu o Danovi Heribanovi († 43)!

placeholder
Dano Heriban zomrel doma vo Svätom Jure.
Zdroj: Maroš Bednár, TASR

Slovensko sa v stredu prebudilo do smutného rána.

Celebrity
25. máj. 2023 o 12:00
Prekvapivé svedectvo suseda zosnulého herca: Poviem vám pravdu o Danovi Heribanovi († 43)!

Slovensko sa v stredu prebudilo do smutného rána.

Prišli sme o talentovaného herca, ktorý sa zapísal do množstva sŕdc. V stredu ráno celou krajinou otriasla správa o náhlom úmrtí obľúbeného herca Dana Heribana, ktorý naposledy vydýchol doma vo Svätom Jure. Herec sa mal deň pred smrťou podľa informácií TV JOJ sťažovať na bolesti chrbta a mal ísť aj do nemocnice. Čo sa dialo v osudný deň?

Pre koktejl.sk prehovoril hercov sused, ktorý býva na tej istej ulici. Podľa jeho slov prišla záchranka do bytového domu, kde býval Heriban s rodinou, približne o šiestej hodine ráno. Privolaní záchranári sa však pokúšali už herca márne oživiť a obhliadajúci lekár skonštatoval smrť.

Hercov sused nám na rovinu prezradil, aký bol Dano Heriban v súkromí. Napriek tomu, že ho Slováci zbožňovali, on bol v súkromí skromným mužom, ktorý nadovšetko miloval svoju rodinu. "Aj keď som Dana bral ako hviezdu, bol to obyčajný človek, veľmi rodinne založený. Keďže sme boli susedia, stretával som ho pomerne často a vždy sa úctivo pozdravil. S priateľkou sme sa vždy smiali, keď niečo vyberal "z rapidečky", venoval nám zakaždým úsmev a žartoval," zaspomínal si na herca zronený sused.

Heriban sa veľmi rád zapájal aj do komunitných akcií a vždy rád pomohol a priložil ruku k dielu. "Bol starostlivý, mal veľmi rád deti, čo svedčí o tom, že im vždy rád spravil program na MDD v miestnej škole. Bol to pokorný človek, ktorý s radosťou kosil trávu pred bytovkou, chodil s deťmi na dopravné ihrisko a rád sa zúčastňoval na miestnych Jurských akciách.. Takisto veľmi slušný a vtipný človek, ktorý bude nesmierne chýbať," uzavrel smutne.

Dano Heriban (rodné meno Daniel Heriban) sa narodil 25. marca 1980 v Trnave. Po absolvovaní štúdia na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave nastúpil 1. júla 2007 do Slovenského komorného divadla (SKD) v Martine. Od roku 2014 bol členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Spolupracoval aj s divadlami Aréna, s Radošinským naivným divadlom, Divadlom GUnaGu, s Novou scénou, Mestským divadlom Žilina či s Bábkovým divadlom na Rázcestí (BDNR) v Banskej Bystrici.

Na divadelných doskách sa predstavil napríklad v inscenáciách Závisláci, Macbeth, Kubo, Sedem dní do pohrebu, www.narodnycintorin.sk a Nevesta hôľ. Účinkoval aj v mnohých filmoch, ako napríklad Únos (2017), Sviňa (2020) a naposledy v dráme Muž, ktorý stál v ceste (2023). Zo seriálov možno spomenúť Hniezdo, Druhá šanca, Pumpa, ale televíznym divákom vari najviac utkvel v pamäti ako Ďuro Brmbalík zo seriálu Horná Dolná.

Heriban bol tiež úspešným skladateľom a hudobníkom. Venoval sa tvorbe filmovej, divadelnej a detskej hudby. V roku 2018 sa rozhodol vstúpiť aj do sveta detských pesničiek, vydal svoj tretí sólový album Čosi úsmevné. Prvý album pod názvom Leporelo vydal v roku 2008 a druhý, nazvaný Na Jeden Dych, v roku 2012.

Autorsky sa podieľal tiež na hudbe k projektom Príbeh ulice, Závisláci, Ginsberg v Bratislave, k filmu Čerešňový chlapec i ďalším. Heriban získal za svoju tvorbu viacero ocenení - trikrát si prevzal divadelné ocenenie Dosky a v roku 2015 ocenenie OTO (Osobnosť televíznej obrazovky).