Údeniny, paštéty, cukrovinky, sladené ranné cereálie, konzervy a väčšina pečiva sú potraviny škodlivé pre každú časť ľudského tela. Vyplýva to z rozsiahlej štúdie o vplyve týchto potravín na ľudské zdravie. Podľa austrálskych vedcov sú cukrovinky, pečivo, údeniny a konzervované výrobky rovnako škodlivé ako cigarety. A spôsobujú tridsaťdva chorôb vrátane infarktu, mŕtvice a mnohých typov rakoviny.
Konzumácia veľkého množstva týchto potravín preukázateľne súvisí so zvýšeným rizikom tridsiatich dvoch zdravotných problémov vrátane rakoviny, cukrovky druhého typu a duševných porúch. Zvyšuje tiež o päťdesiat percent riziko úmrtia na infarkt alebo mŕtvicu.
V doposiaľ najrozsiahlejšej analýze dôkazov zahŕňajúcej desať miliónov ľudí vedci zistili, že tí, ktorí jedia týchto potravín najviac, majú o štyridsať až šesťdesiatšesť percent vyššie riziko úmrtia na srdcové ochorenia. Boli tiež výrazne častejšie diagnostikovaní s obezitou, pľúcnymi chorobami a problémami so spánkom. Vedci z Deakin University v Austrálii tiež zistili o dvadsaťdva percent vyššie riziko vzniku depresie ao dvadsaťjeden percent vyššie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny.
Zdá sa, že potravinárske aditíva, ako sú umelé sladidlá, modifikované škroby, gumy a emulgátory, ovplyvňujú mikróbióm, úroveň črevných zápalov a metabolické reakcie na potraviny, čo môže tiež zvyšovať riziko infarktu a mŕtvice.
„Celkovo autori zistili, že strava s vysokým obsahom ultraspracovaných potravín môže byť škodlivá pre väčšinu – možno všetky – telesné systémy. Neexistuje žiadny dôvod domnievať sa, že sa ľudia môžu týmto produktom plne prispôsobiť. Telo na ne môže reagovať ako na zbytočné alebo škodlivé, takže jeho systémy môžu byť oslabené alebo poškodené v závislosti od ich zraniteľnosti a množstva konzumovaných ultraspracovaných potravín. Teraz nastal čas, aby agentúry Organizácie Spojených národov spolu s členskými štátmi vypracovali a zaviedli rámcový dohovor o ultraspracovaných potravinách, podobný rámcovému dohovoru o tabaku,“ odkázali vedci z Deakin University.