27. dec. 2022 o 13:00
žani, Koktejl

Zomrela tesne pred Vianocami: Česká herečka († 45) tajila zákernú chorobu aj pred kolegami

placeholder
Věra Vlčková v poslednom filme Vrať se do hrobu! (1989).
Zdroj: Reprofoto/Vrať se do hrobu!

Osud jej doprial len 45 rokov na tomto svete.

Zahraničné promi
27. dec. 2022 o 13:00
Zomrela tesne pred Vianocami: Česká herečka († 45) tajila zákernú chorobu aj pred kolegami

Osud jej doprial len 45 rokov na tomto svete.

Roky si všetci mysleli, že herečka Věra Vlčková zomrela v roku 1989 na infarkt. Až nedávno jej kolegovia prezradili, že tri dni pred Vianocami sa jej stala osudnou zákerná choroba.

Za svoj krátky život toho Vlčková stihla skutočne veľa. Zahrala si v desiatkach filmov a seriálov, výraznú stopu zanechala aj na divadelnej scéne. Herečka stvárnila napríklad primárku chirurgie vo filme Jak básníkům chutná život, zahrala si aj vo filmoch Radikální řez či Kukačka v temném lese. Jej poslednou úlohou bola riaditeľka gymnázia v komédii Milana Šteindlera Vrať se do hrobu. Zahrala si tiež v seriáloch Malý pitaval z velkého města a Panoptikum Města pražského.

Rozbehnutú kariéru prudko zabrzdila rakovina, píše Prima ženy. Vlčková bojovala statočne, no bol to krátky a nerovný boj. O svojej chorobe s nikým nehovorila a tajila ju aj pred hereckými kolegami. "Bola to taká rýchlovka. V júni sa s nami rozlúčila pred divadelnými prázdninami, v septembri prišla v parochni a v decembri zomrela," povedal herec Zdeněk Žák (70) pre denník Aha!.

Navždy si ju bude pamätať ako úžasná osobnosť, ktorá nikdy nepokazila žiadnu zábavu. "Za totality sme v noci jazdili po Prahe na pionieri s tromi ľuďmi. Věra potom celú noc cestovala električkou po Prahe a ráno išla rovno na skúšku. V električke vždy zaspala, na konci ju zobudili, prestúpila do inej a takto jazdila až do rána," spomína s úsmevom Žák.

"Bola naozaj chorá, ale vôbec o tom nehovorila," potvrdila tiež Marta Vančurová (74). "Pamätám si, že som ju raz stretla a ona mi povedala. "Už nikdy nebudem ako predtým..." Až spätne som si uvedomila, že išlo o chorobu," dodala.