28. mar. 2024 o 20:46
TASR, Koktejl

Blanár o členstve v NATO: Bol to významný krok pre Slovensko!

placeholder
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár.
Zdroj: TASR - Dano Veselský

SR vstúpila do Severoatlantickej aliancie 29. marca 2004.

Domáce správy
28. mar. 2024 o 20:46
Blanár o členstve v NATO: Bol to významný krok pre Slovensko!

SR vstúpila do Severoatlantickej aliancie 29. marca 2004.

Vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO) predstavoval významný krok, potvrdzujúci svoju váhu aj v súčasnosti popri prebiehajúcich konfliktoch na Ukrajine, v regióne Blízkeho východu či v severnej Afrike. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR pri príležitosti piatkového (29. 3.) výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

"Slovensko pred dvomi dekádami vstupom do Aliancie zadefinovalo svoj životný priestor a dôležitosť kolektívnej bezpečnosti. Tá predstavuje pre našu vlasť silnú bezpečnostnú záruku a je hlavnou témou aj v dnešných časoch, keď mnohí nepovažujú za dôležité slovo mier. Je potrebné si však pripomenúť, že NATO je predovšetkým obranná a mierová organizácia," zdôraznil Blanár.

Poukázal na potrebu silného partnerstva a dodržiavania záväzkov najmä vzhľadom na zmenu globálnej bezpečnostnej architektúry v súvislosti s prebiehajúcimi konfliktmi. Takisto aj v otázkach terorizmu či nelegálnej a nekontrolovateľnej migrácie.

SR vstúpila do Severoatlantickej aliancie 29. marca 2004 po boku šiestich ďalších európskych štátov (Bulharska, Estónska, Lotyšska, Litvy, Rumunska a Slovinska). Budúci týždeň si členské štáty NATO pripomenú aj 75. výročie založenia Severoatlantickej aliancie.