14. apr. 2024 o 19:00
mob, Koktejl

Na Slovensko sa blíži radikálna zmena počasia: Bude to drsné! Toto nás čaká

placeholder
Na Slovensko na blíži radikálna zmena počasia: Slnečným dňom dajte zbohom! (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Čo nás čaká?

Slovensko
14. apr. 2024 o 19:00
Na Slovensko sa blíži radikálna zmena počasia: Bude to drsné! Toto nás čaká

Čo nás čaká?

Na Slovensku sa od veľkonočných sviatkov udomácnilo takmer tropické počasie, ktoré cez víkend vyvrcholí teplotami až do výšky +28 stupňov Celzia. Slnečným dňom ale bude koniec.

V úvode budúceho týždňa sa podľa SHMÚ poveternostná situácia začne meniť a to nielen u nás, ale nad väčšinou Európy. Nad severnou časťou kontinentu sa postupne presunie tlaková níž a po jej zadnej strane začne do rozsiahlej časti Európy od severozápadu prúdiť chladný morský (pôvodom arktický) vzduch.

Hoci ide o predpoveď na 6-7 dní vopred, miera neistoty je pomerne malá, pretože ochladenie bude rozsiahle a naša oblasť sa bude nachádzať približne v strede chladnej vzduchovej hmoty, teda aj jej možný posun o stovky kilometrov na západ či východ by stále znamenal chladné počasie u nás.

V očakávanom type chladnej poveternostnej situácie bude aj viac zrážok, najmä na severe, kde sa minimálne do hôr aspoň na niekoľko dní aj vráti snehová pokrývka. Ako informuje špecializovaný web imeteo.sk treba rátať aj s návratom mrazov, čo nepoteší najmä záhradkárov.