11. dec. 2024 o 20:56
Famous.cz, Koktejl

Niektoré typy olejov môžu za zvýšený výskyt rakoviny: Vysmážate na nich aj vy?

placeholder
Vyprážanie na niektorých typoch olejov môže za zvýšený výskyt rakoviny hrubého čreva. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Vyprážané jedlá sú bežnou súčasťou jedálnička západných kultúr.

Zaujímavosti
11. dec. 2024 o 20:56
Niektoré typy olejov môžu za zvýšený výskyt rakoviny: Vysmážate na nich aj vy?

Vyprážané jedlá sú bežnou súčasťou jedálnička západných kultúr.

Pritom v minulosti boli vyprážané pokrmy len na sviatočnom menu. Vyprážané jedlo však podľa amerických vedcov zrejme môže za nárast počtu rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí. Problematické je vyprážanie na niektorých typoch olejov. Niektoré oleje zo semien totiž obsahujú látky, ktoré sa za vysokých teplôt menia na karcinogény. Navyše oleje zo semena bohaté na omega-6 mastné kyseliny bez zvýšeného obsahu omega-3 mastných kyselín vyvolávajú zápaly.

Zvýšené zápaly v črevách a karcinogénne látky potom spolu pôsobia na bunky sliznice čreva a vyvolávajú nádorové ochorenia. Konzumácia veľkého množstva olejov zo semien, obzvlášť slnečnicového, kukuričného či hroznového, súvisí so zvýšeným rizikom rakoviny hrubého čreva. Vedci z Floridy teraz zistili, že nádory pacientov s rakovinou hrubého čreva obsahovali vysoké hladiny bioaktívnych lipidov, mikroskopických tukových zlúčenín, ktoré vznikajú, keď telo rozkladá oleje zo semien.

Tieto lipidy podporujú zápal, ktorý pomáha rakovine rásť, a bráni telu bojovať s nádormi. Vyprážané pokrmy sú bohaté na tuky z olejov a tiež karcinogény, ktoré vznikajú pri prepaľovaní. Najzdravším olejom – ale opäť v striedmej miere – je olivový, ktorý obsahuje mnoho omega-3 mastných kyselín. Vedci z Floridy tiež zistili, že priemerný Američan spotrebuje takmer 45 kilogramov olejov zo semien ročne, čo je asi tisíckrát viac ako v 50. rokoch 20. storočia.

„Je dobre známe, že pacienti s nezdravou stravou majú v tele zvýšený zápal. Teraz vidíme tento zápal v samotných nádoroch hrubého čreva a rakovina je ako chronická rana, ktorá sa nehojí – pokiaľ vaše telo žije z každodenných ultraspracovaných potravín, jeho schopnosť hojiť ranu klesá kvôli zápalu a potlačeniu imunitného systému, ktoré nakoniec umožnia rakovine rásť,“ dodáva hlavné autor štúdie profesor Timothy Yeatman.