19. apr. 2024 o 05:58
TASR, Koktejl

Došlo k odvete? Izrael mal podniknúť útok na Irán

placeholder
Rakety na nákladnom aute počas vojenskej prehliadky v Iráne po útoku Iránu na Izrael (ilustračné foto).
Zdroj: TASR/AP

Stalo sa to, čoho sa všetci obávali?

Zahraničné správy
19. apr. 2024 o 05:58
Došlo k odvete? Izrael mal podniknúť útok na Irán

Stalo sa to, čoho sa všetci obávali?

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. O úderoch informovali okrem iných médií aj televízne stanice ABC, CBS a CNN, ktoré citovali predstaviteľov USA. Biely dom sa k situácii bezprostredne nevyjadril.

Služobný úrad Pentagónu v odpovedi na otázku AFP uviedol: "V tejto chvíli nemáme čo ponúknuť." Irán aktivoval systém protivzdušnej obrany nad niekoľkými mestami po tom, ako štátna televízna stanica informovala, že v blízkosti mesta Isfahán v centrálnej časti krajiny bolo počuť výbuchy.

Izrael varoval, že vráti úder po tom, ako Irán počas uplynulého víkendu vypálil na svojho úhlavného nepriateľa stovky rakiet a bezpilotných lietadiel. Väčšinu z nich zachytili systémy protivzdušnej obrany. Víkendový útok nasledoval po útoku na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, z ktorého bol obvinený Izrael.

Iránske médiá uviedli, že jadrové zariadenia v Isfaháne sú "úplne v bezpečí" po tom, ako bolo v ich blízkosti počuť výbuchy. Niekoľko dronov "bolo úspešne zostrelených protivzdušnou obranou krajiny", spresnil hovorca iránskej vesmírnej agentúry. Irán po správach o výbuchoch prerušil komerčné lety v niekoľkých častiach krajiny.