28. dec. 2022 o 16:00
krsk, Koktejl

Neľútostný boj Satinského († 61) so zákernou rakovinou: V zázrak veril až do konca!

placeholder
Významný slovenský satirik, humorista, divadelný a filmový herec, spisovateľ a publicista Július Satinský.
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Hoci život slovenskej legendy nebol idylický, herec robil všetko pre to, aby boli ľudia okolo neho šťastní.

Celebrity
28. dec. 2022 o 16:00
Neľútostný boj Satinského († 61) so zákernou rakovinou: V zázrak veril až do konca!

Hoci život slovenskej legendy nebol idylický, herec robil všetko pre to, aby boli ľudia okolo neho šťastní.

Júliusa Satinského († 61) preslávila úloha doktora Alberta Horáka v hite S tebou mě baví svět, jeho život ale nebol vždy veselý, ako známa komédia, píše web Prima Ženy. Keď mu tesne pred 60. narodeninami diagnostikovali rakovinu hrubého čreva, mal obrovskú vôľu žiť a bojovať. Vyskúšal všetko, ale nad zákernou chorobou nezvíťazil.

Keď Satinskému zomrela manželka Oľga, hercovi sa prvýkrát zrútil celý svet a porušil všetky pracovné záväzky. Doma sa chcel upiť na smrť, píše český web. Keď na tom bol naozaj zle, zakročili jeho najbližší. Mali ho naložiť do auta a odviezť do protialkoholickej liečebne, kde si neskôr uvedomil, že má celý život pred sebou. Počas liečby sa zamiloval do psychiatričky Viery. Ona sa stala jeho druhou osudovou ženou. Dvojica sa zosobášila a mala spolu dve deti, dcéru Luciu a syna Jána.

Drahý čaj na rakovinu nepomohol

Keď herec pred 60. narodeninami ochorel na rakovinu, prišiel na to úplnou náhodou. Satinský tentoraz nedovolil, aby sa mu opäť zrútil svet do takej miery, že by stratil kontrolu nad svojím životom. Ako odhalil chorobu? Jeho brat Vojtech mal rakovinu a Július ho sprevádzal na vyšetrení. Keď už tam bol, požiadal tiež o prehliadku. Práve tam sa zistilo, že má rakovinu aj on.

Pre herca to bol šok, no nepodliehal pesimizmu a rozhodol sa s chorobou popasovať. „Jeho žena Vierka chcela vyskúšať všetky možnosti, objednala aj nejaký čaj z Peru, tuším to stálo tisíc dolárov (938 eur). Vyzeral ako blato. Julo to pil, ale bolo už neskoro. Pár dní pred smrťou som bol u nich, posedeli sme. Vierka nás nechala osamote, doniesla mu ten čaj z Peru. Vtedy som ho videl naposledy,“ spomínal pre Plusku hercov brat Vojtech, ktorý vtedy nad rakovinou zvíťazil.