13. júl. 2023 o 20:00
lt, Koktejl

Dávajte si veľký pozor na tieto potraviny: Môžu prispieť k vzniku rakoviny!

placeholder
Počet prípadov rakoviny hrubého čreva v súčasnosti stúpa. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Ak sa choroba zachytí včas, dá sa vyliečiť.

Zdravie
13. júl. 2023 o 20:00
Dávajte si veľký pozor na tieto potraviny: Môžu prispieť k vzniku rakoviny!

Ak sa choroba zachytí včas, dá sa vyliečiť.

Počet prípadov rakoviny hrubého čreva v súčasnosti prudko stúpa, najmä medzi mladými ľuďmi. Odborníci predpokladajú, že do roku 2030 sa počet pacientov vo veku do 40 rokov zdvojnásobí. Informuje o tom The Sun.

Americká onkologická spoločnosť uvádza, že len v tomto roku bude pravdepodobne zistených približne 153 000 prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka. Očakáva sa, že z týchto potenciálnych pacientov bude približne 19 500 mladších ako 50 rokov.

Doktorka Katrina Pedersen, docentka medicíny na oddelení lekárskej onkológie na Lekárskej fakulte na Washingtonskej univerzite, upozornila na jednu chybu, ktorej sa dopúšťajú mnohí ľudia a ktorá by im mohla pomôcť predísť vzniku tohto tichého zabijaka.

Kľúčom k udržaniu zdravia je odpočinok. "O tomto sa hovorí najmenej, ale dostatok spánku každú noc je veľmi dôležitý. V prípade priemerného dospelého človeka je to približne sedem až osem hodín denne. Udržuje správne fungovanie vášho imunitného systému a najmä časti, ktoré predchádzajú vzniku rakovinu," povedala doktorka pre Mirror.

Hoci počet prípadov kolorektálneho karcinómu stúpa, počet prípadov spojených s genetickými problémami zostáva na úrovni, čo núti vedcov hľadať iné príčiny. Doktorka Pedersen uviedla, že existujú jednoznačné údaje, že k vzniku rakoviny hrubého čreva prispievajú ultra-spracované potraviny. Do tejto kategórie patrí väčšina potravín, ktoré sa dodávajú v obaloch.

"Vyhýbajte sa spracovaným potravinám, minimalizujte červené mäso a jedzte čo najviac ovocia, zeleniny a vecí s vysokým obsahom vlákniny. Ukázalo sa, že to znižuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva," poradila. Lekárka uviedla, že ruka v ruke so zlou stravou ide aj obezita a v oboch prípadoch sa zistilo, že to má vplyv na výskyt zákerného ochorenia.

Upozornila tiež, že ľudia by si mali dávať pozor na akúkoľvek krv v stolici. Tiež povedala, že ďalším varovným signálom je, ak sa vám stolica zdá byť úzka, dokonca tenká ako ceruzka. "Ak celý život chodíte na záchod raz denne a potom zrazu začnete chodiť raz alebo dvakrát týždenne, potom netvrdím, že je to rakovina, ale niečo sa deje, “ doplnil doktor Tiago Biachi.