21. júl. 2023 o 06:28
TASR, Koktejl

Prezident Zelenskyj skritizoval ukrajinského ministra: Okamžitá demisia

placeholder
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinský prezident to vidí inak.

Zahraničná politika
21. júl. 2023 o 06:28
Prezident Zelenskyj skritizoval ukrajinského ministra: Okamžitá demisia

Ukrajinský prezident to vidí inak.

Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko vo štvrtok neskoro večer odstúpil, pretože prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval ministrove rozhodnutia týkajúce sa udeľovania štátnych peňazí na projekty. TASR prevzala piatkovú správu z tlačovej agentúry DPA.

Nastala "vlna nedorozumení o dôležitosti kultúry v časoch vojny", napísal Tkačenko vo štvrtok večer na platforme Telegram. Aj pri predkladaní demisie bránil míňanie štátnych peňazí na kultúrne projekty, dokonca aj v období vojny. "Kultúra počas vojny je dôležitá, pretože neprebieha len vojna o územia, ale aj o ľudí," uviedol Tkačenko.

"Súkromné a rozpočtové peniaze pre kultúru počas vojny nie sú menej dôležité než drony, pretože kultúra je štítom chrániacim našu identitu a naše hranice," dodal. Zelenskyj predtým vo štvrtok v pravidelnom večernom videopríhovore oznámil, že požiadal premiéra Denysa Šmyhaľa, aby zvážil nahradenie Tkačenka iným politikom.

"V čase vojny, ako je táto, by sa mala maximálna pozornosť štátu, a teda aj štátne prostriedky, venovať obrane. To je jasná vec," povedal Zelenskyj. "Múzeá, kultúrne centrá, symboly, televízne seriály - toto všetko je dôležité, ale teraz sú tu iné priority," vyhlásil ukrajinský prezident.

Miestne úrady by mali využívať peniaze zo štátneho rozpočtu "spravodlivo a správne", vysvetlil Zelenskyj. "Dlažobné kocky, výzdoba mesta a fontány môžu počkať na obdobie po víťazstve," dodal vo videu prezident.