10. jan. 2025 o 20:00
emd, Koktejl

Šéfkuchár svoju nevoľnosť pripisoval stresu z práce: Vykľula sa z nej zákerná rakovina!

placeholder
Tonyho problém bol omnoho závažnejší ako si pôvodne myslel. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Rakovina bola vo štvrtom štádiu.

Zdravie
10. jan. 2025 o 20:00
Šéfkuchár svoju nevoľnosť pripisoval stresu z práce: Vykľula sa z nej zákerná rakovina!

Rakovina bola vo štvrtom štádiu.

Pred Vianocami v roku 2023 uznávaný šéfkuchár Tony Frawley (60) dolaďoval svoje recepty a pripravoval sa na otvorenie svojej novej pizzerie. Jeho radosť ale vystriedal boj o život. Ako informoval denník Mirror, Tony začal pociťovať nevoľnosti, ktoré sa rýchlo zhoršovali. Šéfkuchár sa podelil o svoju strastiplnú skúsenosť v nádeji, že by to mohlo povzbudiť ostatných, aby rakovinu odhalili včas.

„Vracal som sa domov z pizzerie a zjedol som sendvič. Hneď ako som ho zjedol, musel som zastaviť, bolo mi zle. Mal som silné bolesti v hrudi a ťažko som dýchal a prehĺtal. Na začiatku som si myslel, že som naň pravdepodobne alergický, a tak som sa to snažil iba rozchodiť,“ opísal svoje utrpenie.

Tonyho príznaky pretrvávali aj počas vianočnej cesty do Francúzska. „Opäť sa opakovalo to isté. Moja manželka Anna ma objednala k lekárovi a vtedy mi povedali, že by som mal podstúpiť vyšetrenie hadičkou. Našli mi 8 cm veľký nádor. Povedali mi, že je to štvrté štádium a budem potrebovať chemoterapiu, rádioterapiu, operáciu. Povedali mi, že 20 % pacientov zomiera po operácii, takže som tam išiel s vedomím, aké ťažké to bude zvládnuť. Nemohol som uveriť tomu, čo som počul. Môj život sa úplne zmenil. S rodinou sme sa preto dohodli, že si poriadne užijeme náš spoločný čas,“ uviedol Tony.

Tiež sa podelil o svoj príbeh, kedy váhal s vyhľadaním lekárskej pomoci. „Zdráhal som sa ísť do nemocnice, myslel som si, že tam budem prekážať, a vedel som, akí sú zaneprázdnení. Nechcel som strácať ich čas alebo ich vyrušovať, aby mi povedali, že mi vlastne nič nie je. Nikdy som tam nešiel, až kým ma manželka neobjednala. Ak by ma vtedy nevyšetrili, už by som bol preč,“ povedal.

Tonyho čakali mesiace náročnej chemoterapie a rádioterapie a potom podstúpil 13-hodinovú operáciu v Cardiffe, aby mu odstránili nádor, ktorý ležal pomerne blízko srdca. Po nej strávil niekoľko týždňov napojený na prístroje na jednotke intenzívnej starostlivosti. V nemocnici sa zotavoval až do augusta. „Keď som vyšiel von, vyzeral som, akoby ma napadol žralok alebo niečo podobné. Celkovo som schudol z 82 kg na 53 kg,“ dodal.

„Keď sa na to pozriem spätne, možno tam boli nejaké náznaky. Chodieval som dvakrát týždenne do klubu bojových umení a prešiel som si obdobím, keď mi bolo zle, čo som pripisoval horúčave a klaustrofóbii. Bol som unavený, niekedy oveľa viac ako zvyčajne, ale pripisoval som to otvoreniu nového podniku. Aby som bol úprimný, nepremýšľal som o tom, kým som nezačal zvracať a necítil som bolesti na hrudi. Tak veľmi som sa sústredil na otvorenie pizzerie a bol som z toho naozaj nadšený, adrenalín ma držal pri živote a všetko ostatné som odsunul na druhú koľaj,“ vysvetlil.

„Všetko to dávalo zmysel, to, ako som sa cíti, hoci v skutočnosti nebolo veľa príznakov, na ktoré si spomínam. Povedali mi, že je to jedno z nebezpečenstiev rakoviny pažeráka, ktorá môže rýchlo postupovať a neprejavuje sa mnohými zjavnými príznakmi. Väčšinu času som sa vlastne cítil normálne, aj napriek tomu, že vo mne rástol tento veľký nádor,“ pokračoval Tony.

Podľa britskej organizácie Cancer Research UK sú Tonyho príznaky vrátane ťažkostí s prehĺtaním, nevysvetliteľného úbytku hmotnosti, pocitu zlého trávenia a pálenia záhy typickými príznakmi možnej rakoviny pažeráka. Tony prezradil, že v súčasnosti podstupuje imunoterapiu a bol informovaný, že by sa mu potenciálne mohlo do troch rokov vrátiť takmer úplné zdravie.