Z prehľadu aktuálnych vedeckých poznatkov, ktorý zverejnil denník The Mail vyplýva, že opica nie je konkrétnym chorobným stavom, ale súborom príznakov, ktoré vznikajú reakciou organizmu na alkohol a jeho toxické produkty. Preto podľa expertov neexistuje jediná potravina alebo doplnok, ktorý by ju dokázal vyliečiť.
Nutričná špecialistka doktorka Emma Derbyshire k tomu denníku The Mail povedala: "Stravovacie návyky pri opici sa líšia - niekto chce zjesť všetko, čo vidí, iný má problém vypiť aj pohár vody. Kľúčové je zvoliť niečo ľahké, ale energizujúce."
Vajcia sú podľa nej bohaté na živiny a obsahujú cysteín, ktorý môže pomáhať zmierniť účinky acetaldehydu. „Sú bohaté na živiny a cysteín, ktorý môže pomôcť vyrovnať sa s účinkami acetaldehydu, látky stojacej za pulzujúcou bolesťou hlavy a nepokojným žalúdkom,“ tvrdí.
Vajcia navyše poskytujú vitamín D, horčík a esenciálne aminokyseliny. V kombinácii s pečivom môžu pomôcť stabilizovať hladinu krvného cukru, ktorá po konzumácii alkoholu často klesá. Avokádo môže byť tiež prínosné, pretože obsahuje glutatión, ďalej obsahuje zdravé tuky podporujúce vstrebávanie živín rozpustných v tukoch, ktoré alkohol môže z tela vyčerpávať.
Vedci z Univerzity v Utrechte skúmali súvislosť medzi zložením stravy a závažnosťou opice po nadmernej konzumácii alkoholu. Zistili, že ľudia s vyšším príjmom zinku a kyseliny nikotínovej (vitamín B3) pociťovali výrazne miernejšiu opicu, vrátane menšieho výskytu zvracania. Autori ale zdôraznili, že išlo o observačnú a relatívne malú štúdiu, ktorá nemôže preukázať príčinnú súvislosť. Medzi potraviny bohaté na zinok patrí tekvicový olej a tekvicové semienka.
Dôležitú úlohu zohrávajú aj vitamíny skupiny B. Alkohol narúša ich vstrebávanie, hoci sú nevyhnutné pre energetický metabolizmus a správnu funkciu nervového systému. Ovocie, ako sú banány a pomaranče, môže byť v tomto smere prínosné. Jeden banán dodá telu draslík, kľúčový elektrolyt strácaný kvôli močopudnému účinku alkoholu a potrebný na reguláciu tekutín i nervových signálov.
Pozornosť si zaslúži aj jablká. Obsahujú pektín, druh vlákniny, ktorá má schopnosť obmedzovať vstrebávanie alkoholu v črevách. Alkohol zvyšuje straty vitamínu C a vitamínov skupiny B a zároveň zhoršuje vstrebávanie živín, ako sú foláty a vitamín B12. Preto môžu byť užitočné potraviny, ktoré šetrne dopĺňajú živiny a podporujú tráviaci trakt.
