14. apr. 2024 o 12:00
jž, Koktejl

Puškárová je pol roka mimo televízie: Zmena profesie?! Slová o politických kampaniach

placeholder
Moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová sa zamyslela, aké povolanie by ju bavilo.
Zdroj: instagram/zlaticapuskarova

Kolegom počas posledných prezidentských volieb chýbala.

Domáce promi
14. apr. 2024 o 12:00
Puškárová je pol roka mimo televízie: Zmena profesie?! Slová o politických kampaniach

Kolegom počas posledných prezidentských volieb chýbala.

Moderátorka Zlatica Puškárová (46) je už od novembra dlhodobo PN kvôli zdravotným problémom. Slovenskom donedávna rezonovala silná téma prezidentských volieb a Zlatica bývala pevnou súčasťou predvolebných diskusií. Tohtoročné voľby sledovala len z pohodlia domova a pre redakciu Plus jeden deň prezradila, aké to bolo a dokonca sa zamyslela aj nad možnosťou zmeny povolania.

Zlatica moderovala prezidentské voľby v roku 2019, kedy bola zvolená Zuzana Čaputová. "Moderovala som už štvrté prezidentské voľby a stále ma ich atmosféra dokáže strhnúť. Pamätám si, ako sa uzákonila priama voľba prezidenta a následne prišli všetky zaujímavé súboje. V priamom prenose som videla vzostupy aj pády, reakcie mocných aj sklamanie porazených. Veľakrát sa veci zdali jasné a nakoniec boli úplne iné," prezradila pre Nový čas.

Ani pre kolegov nebola jej neprítomnosť príjemná. „Nie som na to zvyknutý, prvýkrát som vysielal voľby bez Zlatice. Čo je úplne iná situácia. Naozaj som cítil väčšiu záťaž na to, že to musím zvládnuť sám. Predsa len, keď tam je v štúdiu aj váš kolega, nejako vám vypomôže. Zakaždým sa teraz musím vynájsť sám, ale na druhej strane tam mám Martina Šlosiarika a Mariána Leška,“ povedal moderátor Michal Kovačič pred druhým kolom volieb pre Plus jeden deň.

Voľbu novej hlavy štátu tentokrát sledovala Puškárová z iného pohľadu. „Sledujem to, pozerám kampaň, je to v mojej DNA, to sa nedá odstrihnúť, ale na druhej strane to nie je vyslovene o tom, že by som smútila, lebo život sa nekončí a určite ma ešte veľa pracovných vecí čaká. Volebný maratón som zažila na jeseň 2023 po parlamentných voľbách, to som si vtedy intenzívne užila. Veľa vecí si nepripúšťam, aby mi to nechýbalo," prehovorila Zlatica.

Neberie to však tragicky. "Vždy si viem aj v horších veciach nájsť niečo, čo je fajn. Beriem to teraz tak strategicky, sledujem, kto akú chybu urobil, kto zahviezdil. Možno aj do budúcna ma láka venovať sa politickým kampaniam. Tieto voľby sledujem z druhej strany – zo strany analytika,“ šokovala možnou zmenou povolania.

Uvažuje preto nad úplným odchodom z televízie? „To zatiaľ nie, ale celý život asi nebudem robiť jednu prácu. Som tvorivý človek, vždy ma toto fascinovalo. Nejdem si teraz nič zakladať, stále som novinár, ale viem, čo by som v určitých situáciách robila," odpovedala jednoznačne.

Základy na novú profesiu ale má. "Kedysi som robila diplomovú prácu o prezidentskej kampani v roku 2006, keď kandidovali Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič. Naozaj to mám analyticky podložené, zbieram si to aj súkromne a nie iba naše voľby, ale aj zo zahraničia. V Amerike sú veľmi zaujímavé kampane,“ odtajnila časť svojho súkromia Puškárová.

Politickú situáciu má dopodrobna preštudovanú. "Intenzívne sa o politiku zaujímam 20 rokov a v hlave tak nosím veľmi slušný archív. Sledujem politické dianie, v Televíznych novinách informujem o všetkých kľúčových udalostiach. Roky ma teda vycvičili, čo sú dôležité informácie a čo je nepodstatná informačná vata," vysvetlila v minulosti pre Nový čas.