20. apr. 2024 o 17:00
mob, TASR, Koktejl

Prechod z El Niño na La Niñu sa blíži: Čaká nás teplotný extrém?!

placeholder
Klimatické javy budú s otepľovaním planéty stále silnejšie. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Presné dopady je ťažké predvídať.

Počasie
20. apr. 2024 o 17:00
Prechod z El Niño na La Niñu sa blíži: Čaká nás teplotný extrém?!

Presné dopady je ťažké predvídať.

Meteorológovia už od minulého roka hovoria, že klimatický jav El Niño pomaly ustupuje a nadradí ho jeho dvojička La Niña. Tento prechod by sa mal udiať v najbližších mesiacoch a môže mať extrémne dopady. El Niño sa zvyčajne vyskytuje každých 2 až 7 rokov a zvyšuje teploty vo svete rok po tom, ako sa rozvinie.

Jav La Niña je naopak spájaný s ochladením podnebia. Ten vytvára vzory počasia, ktoré sú síce premenlivé, ale majú tendenciu byť vlhšie a vedú k intenzívnym búrkam a hurikánom, píše Deutsche Welle.

„Fázy La Niña môžu vyvolať sucho a požiare vo východných tichomorských oblastiach od juhozápadu USA a Mexika až po Južnú Ameriku. Jav tiež zvyčajne zvyšuje aktivitu hurikánov v Atlantickej panve,“ uvádzajú experti.

Hoci sú La Niña a El Niño prirodzené vzory, ich relatívny vplyv sa môže líšiť v závislosti od ich načasovania, trvania a komplexných klimatických vplyvov, ktoré zahŕňajú globálne otepľovanie spôsobené človekom. Preto je presné dopady ťažké predvídať.

Vedci tvrdia, že cykly týchto javov budú s otepľovaním planéty pravdepodobne silnejšie. Horúci vzduch zadržiava viac vody a spôsobuje extrémnejšie zrážky. Vedci dodávajú, že dosiahnutie nulových čistých emisií skleníkových plynov prostredníctvom postupného vyraďovania fosílnych palív má potenciál obmedziť globálne otepľovanie aj vplyv ENSO (El Niño-južná oscilácia).