05. jún. 2022 o 19:00
krsk, Koktejl

Dokážete sa vzdať nočného maškrtenia alebo večere? Neuveriteľné, čo sa vám stane s telom, ak ich vynecháte!

placeholder
Dokážete prestať maškrtiť? (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Nová štúdia univerzity z Texasu (UT Southwestern) ukazuje, že obmedzovanie kalórií zvyšuje dlhovekosť, čo nie je pre vedcov nič nové.

Zahraničné správy
05. jún. 2022 o 19:00
Dokážete sa vzdať nočného maškrtenia alebo večere? Neuveriteľné, čo sa vám stane s telom, ak ich vynecháte!

Nová štúdia univerzity z Texasu (UT Southwestern) ukazuje, že obmedzovanie kalórií zvyšuje dlhovekosť, čo nie je pre vedcov nič nové.

Zaujímavosťou je však to, že podľa štúdie má veľký efekt na dlhovekosť čas, kedy konzumujeme. Výskumníci pomocou pokusov na myšiach zistili, že aspoň 30-40 % obmedzovanie kalórií, ktoré prijímali, zvýšilo ich životnosť o 10 %. Tie, ktoré mali príjem obmedzenej potravy, keď boli aktívne v noci, žili o 35 % dlhšie ako tie, ktoré jedli čo chceli a kedy chceli. Ak by mal byť tento tip stravovania adaptovaný do ľudského života, konzumovali by sme nízkokalorické jedlá len počas dňa. Ako uvádza portál Upworthy, ak ste typ človeka, ktorý má raňajky radšej ako večeru, v hre by pre vás mohol byť dlhší život. Pokiaľ milujete štvorchodové večere, bude ťažké prispôsobiť sa.

Ak bude spôsob stravovania ľudí fungovať ako u testovaných myší, stane sa čas, kedy jeme rovnako dôležitým ako to, čo jeme. „Je jasné, že načasovanie jedenia je dôležité, aby ste vytrieskali čo najviac z obmedzenia kalórií,“ uviedol Joseph Takahashi, jeden z hlavných výskumníkov pracujúcich na štúdii. „Objavili sme nový aspekt kalorického obmedzovania, ktorý dramaticky predlžuje život našich laboratórnych zvierat,“ pokračuje Takahashi. „Ak budú tieto zistenia pravdivé u ľudí, možno by sme chceli prehodnotiť, či naozaj chceme tú polnočnú maškrtu," dodáva. Štúdia tiež uvádza, že nízka telesná hmotnosť nie je nevyhnutne spojená s dlhovekosťou. „Nízka telesná hmotnosť, obľúbené meradlo zdravia, nie je ukazovateľom dĺžky života,“ pripája sa Carla Green, uznávaná vedkyňa pôsobiaca na UT Southwestern.

Je jasné, že keďže táto štúdia bola testovaná zatiaľ iba na myšiach, je ešte dlhá cesta predtým, ako si budeme môcť byť istí, že tento tip stravovania predĺži ľudský život alebo nepríde s nebezpečnými vedľajšími efektami. Aj odborníci sa však zhodujú, že je príjemné predstaviť si, že upravením toho, čo a kedy jeme, by nám mohlo pomôcť žiť o 35 % dlhšie.