16. apr. 2024 o 18:23
TASR, Koktejl

Smutná bilancia čísiel vojny na Ukrajine: Zrejme sú ale oveľa vyššie

placeholder
Ukrajina hlási tisícky nezvestných a mŕtvych osôb. (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Inváziou zostali zdevastované celé mestá.

Zahraničné správy
16. apr. 2024 o 18:23
Smutná bilancia čísiel vojny na Ukrajine: Zrejme sú ale oveľa vyššie

Inváziou zostali zdevastované celé mestá.

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť "oveľa vyššie", informuje TASR podľa agentúry AFP.

Určiť presné číslo nezvestných osôb je ťažké, keďže ruské jednotky stále okupujú približne pätinu územia Ukrajiny a žiadna zo strán pravidelne nezverejňuje údaje o obetiach v radoch armády. "Takmer 37.000 ľudí sa považuje za nezvestných - deti, civilisti i členovia armády. Tieto čísla môžu byť oveľa vyššie," upozornil ukrajinský ombudsman pre ľudské práva Dmytro Lubinec.

Ako dodal, Ukrajina a Červený kríž identifikovali zhruba 1700 ľudí "nelegálne zadržiavaných" Ruskom, ktoré obviňuje z únosov civilistov už od roku 2014, keď vypukla vojna s Moskvou podporovanými separatistami na východe Ukrajiny. Ľudskoprávne skupiny obviňujú Rusko z únosov detí z okupovaných oblastí. Kremeľ tieto obvinenia odmieta, pripomína AFP. Od začiatku invázie zostávajú pod ruskou okupáciou rozsiahle časti ukrajinského územia. Inváziou zostali zdevastované celé mestá a o život prišli tisícky ľudí.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vo svojej marcovej správe uviedol, že od ruskej invázie zahynulo už najmenej 10.810 ľudí vrátane vyše 8000 ľudí v oblastiach kontrolovaných Ukrajinou. Skutočný počet obetí na životoch je však pravdepodobne "podstatne vyšší" a je ťažké ho overiť, pretože nezávislí pozorovatelia majú znemožnený prístup na okupované územia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo februári tohto roka uviedol, že počas prvých dvoch rokov vojny prišlo o život 31.000 ukrajinských vojakov.