02. júl. 2023 o 13:03
TASR, Koktejl

Meteorológovia zvýšili výstrahu pred búrkami: SHMÚ varuje dva kraje!

placeholder
Meteorológovia očakávajú silné búrky spojené s prudkým lejakom, krúpami a nárazovým vetrom (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Búrka ich neminie.

Počasie
02. júl. 2023 o 13:03
Meteorológovia zvýšili výstrahu pred búrkami: SHMÚ varuje dva kraje!

Búrka ich neminie.

V niektorých okresoch Košického a Prešovského kraja zvýšili meteorológovia výstrahu pred búrkami na druhý stupeň. Platí do nedele do 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe. Meteorológovia v daných oblastiach očakávajú silné búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 55 milimetrov za 30 minút a nárazmi vetra 70 až 90 kilometrov za hodinu s krúpami.

Druhostupňová výstraha platí pre väčšinu Košického kraja. Výnimkou sú okresy Michalovce, Sobrance a Trebišov, pre ktoré je vydaná výstraha prvého stupňa. V Prešovskom kraji sa vyššia výstraha vzťahuje na okresy Kežmarok a Levoča. Výstrahu prvého stupňa vydal SHMÚ na nedeľu aj pre okresy Brezno, Revúca, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín.

Pred povodňami meteorológovia varujú v oblasti Gelnice a Košice-okolie. "Vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," skonštatoval SHMÚ. Výskyt sprievodných povodňových javov predpokladá aj mimo tokov.