Podľa nórskych epidemiológov môže pravidelná konzumácia orechov a semien znížiť počet pacientov s chorobami srdca a ciev. Orechy a semená totiž obsahujú cenné látky, ktoré chránia obehovú sústavu pred poškodením. Konzumácia plnej hrsti semien stromov a bylín aspoň raz denne zníži riziko rozvoja ochorení srdca a ciev.
Podľa vedcov z Osla konzumácia hrsti alebo približne tridsať gramov zmesi orechov a ďalších semien denne znižuje hladinu cholesterolu v krvi a riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení. „Ak budete každý deň jesť hrsť orechov, teda asi tridsať gramov, budete mať o dvadsať až dvadsaťpäť percent nižšie riziko, že ochoriete na kardiovaskulárne choroby,“ tvrdí doktor Erik Arnesen z Osloskej univerzity.
Mandle, pistácie a vlašské orechy sa zdajú byť najlepšou voľbou medzi orechy, pokiaľ ide o znižovanie hladiny cholesterolu. Medzi ďalšie veľmi zdravé semená patria ľanové, slnečnicové a tekvicové.