Hlavnou príčinou obezity u väčšiny ľudí je fruktóza. Tvrdia to vedci z Colorada, ktorí majú dôkazy pre hypotézu, o ktorej sa hovorí už dlhšie. Fruktóza ako jednoduchý cukor je prítomná v každej molekule sacharózy (repný a trstinový cukor), tvorí až polovicu medu a je tiež súčasťou sirupov používaných v potravinárstve.
Lenže naše telo nevie fruktózu spaľovať ako glukózu, ale premieňa ju na biely tuk, ktorý ukladá na bruchu a v podkoží. Podľa expertov z Colorada je práve nadbytok fruktózy v strave dnešných ľudí na Západe príčinou, prečo je v tejto časti sveta obéznych už viac ako osôb s normálnou postavou.
„Hoci prakticky všetky hypotézy uznávajú význam obmedzenia ultra spracovaných a nezdravých potravín, zostáva nejasné, či by sa mal klásť dôraz na zníženie príjmu cukru. V USA sa kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy nachádza v tisícoch výrobkov od chleba a proteínových tyčiniek až po sladkosti. Americká vláda prinajmenšom od 90. rokov 20. storočia vypláca poľnohospodárom dotácie na pestovanie produktov, z ktorých je možné vyrábať nezdravé potraviny. Dotácie pomáhajú udržiavať nízke ceny, čo výrobcom potravín umožňuje vyrábať vysoko spracované potraviny, ktoré prispievajú k rastúcej miere obezity v USA, ktorá je vyššia ako v iných bohatých krajinách,“ tvrdia vedci.
Fruktóza sa v tele spája s triglyceridmi – krátka forma tuku – a tvoria biele tuky, ktoré sú veľmi škodlivé pre zdravie, pokiaľ ich je v tele nadbytok. Preto sú obézni častejšie tí ľudia, ktorých strava je bohatá ako na fruktózu, tak na triglyceridy.
„Fruktóza je to, čo spúšťa náš metabolizmus, aby prešiel do režimu nízkeho výkonu a stratil kontrolu nad chuťou do jedla,“ vysvetľuje doktor Richard Johnson z University of Colorado.
Väčšina sacharidov a tukov, ktoré ľudia konzumujú, nahrádza hladinu nosiča energie molekuly ATP, ktorá poháňa bunky, aby sa mohli pohybovať, deliť a vykonávať základné funkcie potrebné na prežitie. To vyvoláva uvoľňovanie hormónu zvaného leptín, ktorý signalizuje mozgu, že je čas prestať jesť. Keď sa však fruktóza metabolizuje v pečeni, využíva sa ako zdroj energie ATP. To spôsobuje pokles hladiny paliva v bunkách a narúša schopnosť tela využívať uložený tuk ako energiu.
Zníženie ATP v bunkách je spojené s hladom, smädom, zvýšeným príjmom potravy, zníženým metabolizmom v kľude, zvýšeným vstrebávaním soli a ďalšími faktormi, ktoré môžu viesť k nárastu hmotnosti. Medzitým pečeň, kde sa fruktóza metabolizuje, produkuje inzulín, ktorý spôsobuje pokles hladiny cukru v krvi, čo vedie k pocitu hladu.
Takže človek konzumujúci fruktózu má stále hlad, paradoxne jeho telo produkuje obrovské množstvo zásobných tukov, ale on namiesto pocitu sýtosti neustále pociťuje hlad a nutkanie jesť ďalšie energeticky bohaté potraviny.
„Fruktóza je to, čo spúšťa náš metabolizmus, aby prešiel do režimu nízkeho výkonu a stratil kontrolu nad chuťou do jedla, ale tučné jedlá sa stávajú hlavným zdrojom kalórií, ktoré vedú k priberaniu na váhe. Ako je vidieť, všetky hypotézy sa zameriavajú skôr na úlohu vysoko spracovaných nezdravých potravín, ale každá sa zameriava na inú skupinu potravín. Často sa predpokladá, že tieto hypotézy sú vzájomne nezlučiteľné... Tu by sme však chceli navrhnúť, že všetky tieto hypotézy sa zameriavajú na dôležité aspekty pre vznik obezity a diabetu a že nie sú nezlučiteľné, ale skôr sa dopĺňajú,“ dodáva doktor Johnson. Zistenia boli publikované v časopise Obesity.