28. jún. 2023 o 18:00
NK, Koktejl

Z toho, čo si vybalila z dovolenkového kufra, ženu zamrazilo: Chceli ju sledovať!

placeholder
Sarah našla v príručnej batožine malé zariadenie. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Dovolenku ukončila o 5 dní skôr.

Zaujímavosti
28. jún. 2023 o 18:00
Z toho, čo si vybalila z dovolenkového kufra, ženu zamrazilo: Chceli ju sledovať!

Dovolenku ukončila o 5 dní skôr.

Britka Sarah Burton (40) si vybaľovala kufor na babskej dovolenke na ostrove Lanzarote. Tešila sa, ako si konečne ľahne pri bazén, keď jej zrazu zazvonil telefón. Na jej prekvapenie to bolo oznámenie, že sa v blízkosti nachádza Apple AirTag, informoval portál The Sun.

Prístroj o veľkosti mince vysiela Bluetooth signál. Sarah, ktorá pracuje v oblasti počítačového kódovania a kybernetickej bezpečnosti, prehľadala svoju hotelovú izbu a hľadala prístroj s otázkou, či ho tam omylom nenechali hostia pred ňou. Keď sa jej pátranie ukázalo ako bezvýsledné, hľadala vo vlastných kufroch – po kontrole svojej príručnej batožiny zostala v šoku.

"Na moje zdesenie som našla lacnú verziu Apple AirTag, ktorá nebola moja. Keď som našla nevinne vyzerajúce čierne puzdro, prešiel mi mráz po chrbte," hovorí pre web The Sun. "Mala som nepríjemný pocit v žalúdku. Čítala som o sledovaní pomocou AirTagov, ale myslela som si, že mne sa to nikdy nestane, pretože pracujem v oblasti kybernetickej bezpečnosti," priznala.

Keď nastúpila do lietadla, svoju príručnú tašku, ktorá bola úplne nová a starostlivo uzavretá, vložila do skrinky nad hlavou a počas letu sa jej nedotkla.

"Niekto mi zrejme vložil visačku do tašky počas letu alebo keď som bola v autobuse na ceste do hotela. Počas letu sa ľudia neustále pohybovali a vyberali veci z horných priehradiek a v autobuse do hotela som si dala tašku do držiaka na batožinu, zatiaľ čo som si kontrolovala e-maily," povedala. Do rezortu prišla dva dni pred svojimi priateľmi, preto okamžite vybrala zo zariadenia batériu a išla dole na recepciu.

"Vysvetlila som, čo sa stalo, a požiadala som o inú izbu a o to, aby ma zaregistrovali pod iným menom. Bola som taká vystrašená, že som si chcela rezervovať letenku domov, kým ma priatelia nepresvedčili, aby som to nerobila," opisuje hrozné chvíle. Aj napriek príchodu priateľov sa Sarah nakoniec rozhodla odletieť skôr a skrátiť si dvojtýždňový výlet o 5 dní. Nechcela nikam chodiť sama a mala strach piť s priateľmi po večeroch.

Sarah hovorí, že ešte rok po incidente má nočné mory a často sa budí obliata studeným potom. Vzhľadom na svoju prácu priznáva, že si nikdy nemyslela, že sa stane obeťou zneužitia inteligentných technológií.

Spoločnosť Apple uviedla, že na obavy zo sledovania pomocou AirTagov reagovala zavedením mnohých aktualizácií vrátane upozornení na ochranu osobných údajov. Vo februári 2022 vydala vyhlásenie, v ktorom "čo najdôraznejšie odsúdila akékoľvek zlomyseľné používanie".

Spoločnosť vysvetlila, že pri navrhovaní produktu brala do úvahy nežiaduce sledovanie a zaviedla proaktívny systém upozornení, čo je funkcia, ktorá upozornila Sarah na neidentifikované zariadenie. Zmeny tiež umožňujú spustiť na odhalenom AirTagu alarm, aby ste ho našli.