20. mar. 2024 o 04:00
Famous.cz, Koktejl

Je to potvrdené: Ženy majú tendencie k ohováraniu z týchto dôvodov!

placeholder
Podľa psychológov klebetnice rozprávajú, pretože ich poháňa závisť a nízke sebavedomie. (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Psychológovia to zistili vďaka experimentálnemu výskumu.

Zaujímavosti
20. mar. 2024 o 04:00
Je to potvrdené: Ženy majú tendencie k ohováraniu z týchto dôvodov!

Psychológovia to zistili vďaka experimentálnemu výskumu.

Čínski psychológovia tvrdia, že klebetnice rozprávajú, pretože ich poháňa závisť a nízke sebavedomie. Zistili to v experimentálnom výskume so ženami, u ktorých sledovali ich sklon k šíreniu klebiet - nepravdivých informácií o iných - a ich osobnostný profil. Ženy, ktoré rady klebetia o iných, poháňa predovšetkým žiarlivosť a nízke sebavedomie.

Autori z Pekingu vybrali 190 žien vo veku od dvadsaťtri do tridsaťpäť rokov, aby na škále hodnotili vlastnú fyzickú príťažlivosť a sebavedomie. Potom si pozreli obrázky žien, ktoré boli zaradené do kategórie vysokej alebo nízkej atraktivity. Účastníčky boli následne požiadané, aby si predstavili samy seba v spoločnosti muža, po ktorom túžia, pričom mali ďalej za úlohu predstaviť si, ako sa žena, ktorú videli na obrázku, približuje k ich mužovi. Vtedy účastníci hodnotili úroveň svojej žiarlivosti. A dozvedeli sa aj negatívne informácie o danej žene. Následne mali posúdiť, či by takúto informáciu zatajili alebo rozšírili.

Analýza ukázala, že účastníčky s väčšou pravdepodobnosťou šírili negatívne informácie o žene medzi vlastnými priateľmi, ak bola daná žena veľmi atraktívna a ony žiarlili. Účastníčky s nízkym sebavedomím mali o niečo vyššiu pravdepodobnosť, že budú klebetiť, najmä ak boli konkurentky veľmi atraktívne. Výsledky štúdie boli uverejnené v odbornom časopise Evolutionary Psychological Science.

"Naše výsledky naznačujú, že keď mladé ženy čelili fyzicky atraktívnym potenciálnym konkurentkám, prežívali vyššiu úroveň romantickej žiarlivosti, a preto s väčšou pravdepodobnosťou odovzdávali svojim priateľom negatívne informácie, ktoré mohli poškodiť sexuálnu povesť potenciálnych konkurentiek. Okrem toho ženy s nízkym sebavedomím častejšie prežívali vyššiu úroveň romantickej žiarlivosti a častejšie odovzdávali svojim priateľom negatívne informácie," uvádzajú autori.