04. jún. 2023 o 05:00
mob, Koktejl

Nová prognóza na leto 2023 hovorí jasne: Dočkáme sa extrémnych horúčav? Na TOTO sa pripravte!

placeholder
Aké nás čaká leto? (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Prvého júna sa na Slovensku oficiálne začalo meteorologické leto.

Počasie
04. jún. 2023 o 05:00
Nová prognóza na leto 2023 hovorí jasne: Dočkáme sa extrémnych horúčav? Na TOTO sa pripravte!

Prvého júna sa na Slovensku oficiálne začalo meteorologické leto.

Prelomí počasie v Európe túto sezónu sériu rekordne horúcich liet? Na túto otázku ponúkli odpoveď meteorológovia z AccuWeather, ktorý vydali najnovšie prognózy na leto 2023.

Experti tvrdia, že letné počasie začne rýchlo v strednej a severnej Európe, zatiaľ čo juhovýchodné oblasti by mohli zažiť pomalší prechod do novej sezóny. Hoci nadchádzajúce obdobie nemusí byť také dusné ako predchádzajúce letá, odborníci tvrdia, že by mohlo byť rovnako nebezpečné v podobe požiarov, rastúceho sucha a nepriaznivého počasia.

Vo všeobecnosti sa podľa meteorológa Tylera Roysa očakáva, že extrémne horúčavy budú v Európe v porovnaní s poslednými rokmi menej časté. „Budú časy, kedy bude horúco, najmä od Pyrenejského polostrova po južné Francúzsko a severné Taliansko, ale extrémne horúčavy minulého leta sa pravdepodobne nebudú opakovať,“ povedal.

Prognostici z AccuWeather tvrdia, že východná Európa je jednou z oblastí kontinentu, kde je v nadchádzajúcej sezóne menej pravdepodobné, že zažije časté vlny horúčav. Celkovo sa teploty budú v letných mesiacoch v Maďarsku, Rumunsku a Srbsku pravdepodobne pohybovať blízko historického priemeru. Takéto počasie by malo byť aj na Slovensku, web imeteo.sk hovorí aj o častejších zrážkach.

Letná predpoveď AccuWeather pre Európu vyzdvihuje zónu od severného Francúzska po Nemecko, Poľsko a do balkánskych štátov ako najpravdepodobnejší koridor, ktorý bude čeliť častejším záchvatom zrážok a možno aj nepriaznivému počasiu v porovnaní so zvyškom kontinentu.

Zrážky by sa mali vo veľkej časti tohto regiónu dostať blízko historického priemeru, čo bude podľa Roysa dobrá správa pre plodiny na Balkáne. Hoci zrážky pomôžu obmedziť sucho v regióne, pre niektoré komunity by to mohlo mať škodlivé následky.