29. jún. 2025 o 04:00
Famous.cz, Koktejl

Zdanlivo zdravé potraviny môžu škodiť: Štúdia odhalila prepojenie s rakovinou hrubého čreva

placeholder
Emulgátory v bežných potravinách môžu zvyšovať riziko rakoviny hrubého čreva. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Jednou z najvýznamnejších zmien v modernej strave je nárast používania emulgátorov.

Zdravie
29. jún. 2025 o 04:00
Zdanlivo zdravé potraviny môžu škodiť: Štúdia odhalila prepojenie s rakovinou hrubého čreva

Jednou z najvýznamnejších zmien v modernej strave je nárast používania emulgátorov.

Podľa odborníkov môžu potraviny, ktoré sa bežne považujú za zdravé, ako napríklad jogurty, proteínové nápoje alebo rastlinné mlieka, predstavovať riziko pre zdravie čriev. Obsahujú totiž emulgátory - prídavné látky, ktoré sa používajú na dosiahnutie väčšej konzistencie a dlhšej trvanlivosti potravín - ktoré môžu narušiť črevný mikrobióm a prispieť k vzniku rakoviny hrubého čreva.

„Chronický zápal vedie k rakovine hrubého čreva a domnievam sa, že je to kľúčový faktor zvyšujúceho sa výskytu tohto ochorenia u mladých ľudí,“ povedala gastroenterologička Dr. Maria Abreu z University of Miami.

Podľa nej je jednou z najvýznamnejších zmien v modernej strave nárast používania emulgátorov. Medzi bežne používané emulgátory patrí karagenan, mono- a diglyceridy, xantánová guma a sójový lecitín. Medzi rizikové potraviny patria proteínové nápoje, jogurty a šľahačka s karagenanom. Štúdie ukazujú, že v kyslom prostredí žalúdka sa môže rozkladať na toxickú látku, ktorá spôsobuje zápal a v štúdiách na zvieratách viedla k vzniku nádorov hrubého čreva.

Arašidové maslo bežne obsahuje mono- a diglyceridy. Štúdia z roku 2024 uverejnená v časopise PLOS Medicine naznačuje, že vyššia konzumácia týchto emulgátorov môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny až o 46 percent. Rastlinné mlieka a kávové náhrady často obsahujú xantánovú gumu. Vedci z Michiganskej univerzity varujú, že môže narušiť mikrobióm a podporiť rast baktérií, ktoré prispievajú k zápalom.

Strúhaný syr môže obsahovať karboxymetylcelulózu, ktorá podľa pokusov na zvieratách spôsobuje zápaly a podporuje vznik nádorov. Energetické tyčinky obsahujú zmes emulgátorov vrátane sójového lecitínu, mono- a diglyceridov a karagenanu. Hoci niektoré zložky môžu mať pozitívne účinky, iné sú spojené s vyšším rizikom vzniku zápalov a rakoviny.

Podľa Dr. Abreu prispievajú najmä emulgátory k narušeniu rovnováhy črevnej mikroflóry, čo vyvoláva chronické zápaly. Tieto zmeny môžu priamo ovplyvniť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, čo potvrdili mnohé štúdie.