Podľa odborníkov môžu potraviny, ktoré sa bežne považujú za zdravé, ako napríklad jogurty, proteínové nápoje alebo rastlinné mlieka, predstavovať riziko pre zdravie čriev. Obsahujú totiž emulgátory - prídavné látky, ktoré sa používajú na dosiahnutie väčšej konzistencie a dlhšej trvanlivosti potravín - ktoré môžu narušiť črevný mikrobióm a prispieť k vzniku rakoviny hrubého čreva.
„Chronický zápal vedie k rakovine hrubého čreva a domnievam sa, že je to kľúčový faktor zvyšujúceho sa výskytu tohto ochorenia u mladých ľudí,“ povedala gastroenterologička Dr. Maria Abreu z University of Miami.
Podľa nej je jednou z najvýznamnejších zmien v modernej strave nárast používania emulgátorov. Medzi bežne používané emulgátory patrí karagenan, mono- a diglyceridy, xantánová guma a sójový lecitín. Medzi rizikové potraviny patria proteínové nápoje, jogurty a šľahačka s karagenanom. Štúdie ukazujú, že v kyslom prostredí žalúdka sa môže rozkladať na toxickú látku, ktorá spôsobuje zápal a v štúdiách na zvieratách viedla k vzniku nádorov hrubého čreva.
Arašidové maslo bežne obsahuje mono- a diglyceridy. Štúdia z roku 2024 uverejnená v časopise PLOS Medicine naznačuje, že vyššia konzumácia týchto emulgátorov môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny až o 46 percent. Rastlinné mlieka a kávové náhrady často obsahujú xantánovú gumu. Vedci z Michiganskej univerzity varujú, že môže narušiť mikrobióm a podporiť rast baktérií, ktoré prispievajú k zápalom.
Strúhaný syr môže obsahovať karboxymetylcelulózu, ktorá podľa pokusov na zvieratách spôsobuje zápaly a podporuje vznik nádorov. Energetické tyčinky obsahujú zmes emulgátorov vrátane sójového lecitínu, mono- a diglyceridov a karagenanu. Hoci niektoré zložky môžu mať pozitívne účinky, iné sú spojené s vyšším rizikom vzniku zápalov a rakoviny.
Podľa Dr. Abreu prispievajú najmä emulgátory k narušeniu rovnováhy črevnej mikroflóry, čo vyvoláva chronické zápaly. Tieto zmeny môžu priamo ovplyvniť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, čo potvrdili mnohé štúdie.