19. apr. 2024 o 15:55
TASR, Koktejl

Kráľ sa po zdravotných problémoch vráti k práci: Jeho návrat opakovane posúvali

placeholder
Nórsky kráľ Harald V., nórska kráľovná Sonja a nórska korunná princezná Mette-Marit.
Zdroj: Profimedia

Monarchu hospitalizovali vo februári.

Zahraničné správy
19. apr. 2024 o 15:55
Kráľ sa po zdravotných problémoch vráti k práci: Jeho návrat opakovane posúvali

Monarchu hospitalizovali vo februári.

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Najstaršieho európskeho monarchu hospitalizovali koncom februára s infekciou počas dovolenky v Malajzii. Následne ho letecky previezli nazad do Nórska, kde bol okamžite prijatý do nemocnice v Osle. Nórski lekári mu potom v marci natrvalo implantovali kardiostimulátor.

Návrat Haralda k pracovným povinnostiam po zdravotných komplikáciach opakovane posúvali. Podľa oficiálneho kalendára, zverejňovaného nórskym kráľovským palácom, by sa kráľ mal vrátiť do práce v pondelok a mal by mať audienciu so šéfom nórskych ozbrojených síl a dvoma vysokopostavenými dôstojníkmi.

"Môžem potvrdiť, že kráľ bude v pondelok späť v práci," uviedla pre AFP hovorkyňa paláca Sara Svanemyrová. Bližšie informácie o jeho zdravotnom stave však neposkytla. Počas Haraldovej práceneschopnosti prevzal kráľovské povinnosti jeho syn korunný princ Haakan. Povinnosti nórskeho kráľa sú pritom výlučne reprezentatívne.

Harald (87) nastúpil na nórsky trón v roku 1991. Jeho zdravotný stav je v posledných rokoch krehký, pričom bol už niekoľkokrát hospitalizovaný. Napriek tomu niekoľkokrát povedal, že neplánuje abdikovať — na rozdiel od svojej sesternice z druhého kolena, dánskej kráľovnej Margaréty II., ktorá začiatkom tohto roka uvoľnila trón v prospech svojho syna.