21. júl. 2023 o 11:26
TASR, Koktejl

Vagnerovci držia Poliakov v pohotovosti: Presun vojakov k hraniciam s Bieloruskom!

placeholder
Vagnerovci v Bielorusku držia Poliakov v pohotovosti: Presun vojakov k hraniciam (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Prítomnosť vagnerovcov v Bielorusku už potvrdili aj poľské tajné služby.

Zahraničie
21. júl. 2023 o 11:26
Vagnerovci držia Poliakov v pohotovosti: Presun vojakov k hraniciam s Bieloruskom!

Prítomnosť vagnerovcov v Bielorusku už potvrdili aj poľské tajné služby.

Poľská armáda presunie časť svojich jednotiek zo západu na východ krajiny. Dôvodom je prítomnosť žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny na území susedného Bieloruska, ako aj ich spoločné cvičenia s bieloruskými vojakmi. Rozhodol o tom poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, informovala v piatok agentúra PAP.

„Výcvik a spoločné cvičenia bieloruskej armády s Vagnerovou skupinou sú nepochybne provokáciou,“ povedal Zbigniew Hoffmann tajomník poľského národného bezpečnostného výboru.

Členovia výboru podľa neho analyzovali možné hrozby vyvolané prítomnosťou a aktivitami vagnerovcov v Bielorusku. Minister obrany na základe toho rozhodol „o presune vojenských formácií zo západu na východ krajiny“, uviedol Hoffmann. Tieto jednotky budú na východe Poľska nasadené za účelom výcviku, ale aj na „odstrašenie potenciálneho agresora“.

Bieloruské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že inštruktori z ruskej Vagnerovej skupiny začali s výcvikom príslušníkov bieloruských špeciálnych jednotiek. Výcvik prebieha na cvičisku v Brestskej oblasti na juhozápade Bieloruska, ktoré sa nachádza neďaleko poľských hraníc a podľa ukrajinských médií potrvá zhruba týždeň.

Prítomnosť vagnerovcov v Bielorusku už potvrdili aj poľské tajné služby. Ozbrojenci z Vagnerovej skupiny sa večer 23. júna pokúsili o vzburu voči veleniu ruskej armády a zo svojich základní sa vydali smerom na Moskvu. Spor sa po niekoľkých hodinách podarilo urovnať tak, že vagnerovci dostali možnosť presunúť sa do susedného Bieloruska.

Poľsko už 2. júla avizovalo, že v záujme posilnenia bezpečnosti pošle na hranice s Bieloruskom 500 policajtov. O šesť dní nato oznámilo, že začína presúvať na svoje východné hranice približne 1000 vojakov a 200 kusov vojenskej techniky.

Už pred vyslaním týchto posíl chránilo poľsko-bieloruské hranice približne 5000 pohraničníkov a 2000 vojakov. Bezprostredne nebolo známe, aký počet vojakov bude presunutý na hranice na základe najnovšieho rozhodnutia ministra obrany.