03. dec. 2023 o 20:05
vmr, TASR, Koktejl

Zúfalá Barbara Haščáková († 43) písala list Bohu: Umieram od žiaľu...

placeholder
Takto vyzerala Haščáková v 2006.
Zdroj: TASR - Zuzana Čižmáriková

V živote si prešla ťažkými skúškami.

Celebrity
03. dec. 2023 o 20:05
Zúfalá Barbara Haščáková († 43) písala list Bohu: Umieram od žiaľu...

V živote si prešla ťažkými skúškami.

Vo veku 43 rokov zomrela 22. novembra na Floride v USA slovenská speváčka Barbara Haščáková. Pre TASR to potvrdil brat zosnulej umelkyne Andrej Haščák. Uviedol, že lekári v nemocnici Memorial Hospital v meste Sarasota, kde žila, určili ako príčinu smrti náhlu cievnu mozgovú príhodu.

Barbara Haščáková sa po tom, ako na Slovensku odštartovala úspešnú kariéru, odsťahovala do USA, kde sa aj vydala a žila v úzadí. Krehká speváčka to v živote nemaľa ľahké a na kolená ju zrazilo niekoľko strát. V roku 2012 prišla o svojho milovaného otca Jozefa († 64), z tejto straty sa musela dlho spamätávať.

Speváčka pocítila obrovský smútok aj pred troma rokmi, keď Boha prosila o život jej najbližšieho tvora - jej mačky, o ktorú napokon prišla, informuje týždenník Plus 7 dní. „Potrebujem modlitby od všetkých mojich fanúšikov a priateľov, aby prežila! Prosím! To je jediná vec, ktorú pre mňa môžete urobiť práve teraz, pretože Cicuka je môj život,“ napísala Barbara a venovala aj list Bohu.

„Cicuka je moje všetko a vždy bola. Ty to vieš. Prosím, nechaj, nech ešte žije,“ odkázala zlomená speváčka. „Daroval mi ju Števo (manžel pozn.red.) na Valentína a bude pri mne naďalej. Odložila som si jej voňavé vlásky a jej popol som si nechala vložiť do niekoľkých náhrdelníkov, náramkov a prsteňov. Už nechcem nikoho v živote vidieť. Ona bola moje všetko. Umieram od žiaľu. Mám manžela, ale cítim sa sama. To nebola len mačka, to bol môj najbližší tvor. Môj najdrahší anjel, moja nebeská hviezda. Budem ju ľúbiť navždy. Už nikdy nechcem žiadne iné zviera. Maximálne koňa, nech ma zoberie niekam preč,“ uviedla vtedy smutne.

S Barbarou sa už rozlúčili

"Posledná rozlúčka s Barbarou sa uskutočnila v utorok 28. novembra na miestnej rímskokatolíckej fare. Komorný akt sa konal v prítomnosti najbližšej rodiny a úzkeho okruhu priateľov. V nasledujúcich týždňoch budú jej telesné pozostatky prenesené v urne na Slovensko, pochovaná bude v našich rodných Košiciach," uviedol Haščák. Rodinní príslušníci zosnulej speváčky žiadajú verejnosť, aby rešpektovala skutočnosť, že sú v ťažkej a bolestnej životnej situácii a nerušila ich súkromie.

Hoci speváčku už dlhší čas trápili zdravotné problémy s pankreasom, bolo jej úmrtie pre celú rodinu nepredstaviteľným šokom. "Odišla bez bolesti," uviedla pre TASR smútiaca rodina. Dodáva, že hudba, spievanie a komponovanie boli jej život a napĺňali ju, svojou osobitosťou, charakteristickým hlasom a piesňami rozdávala lásku verným fanúšikom. "Jej piesne a hlas tu pre nás ostávajú a budú nám ju pripomínať. Ďakujeme všetkým, ktorí na ňu myslia s láskou najmä v týchto dňoch a dajú nám možnosť vyrovnať sa s touto zdrvujúcou skutočnosťou v súkromí," dodáva smútiaca rodina.

Barbara Hasčáková sa narodila v decembri 1979 v Košiciach, v 90. rokoch minulého storočia sa zapísala na zoznam stálic populárnej hudby. Najskôr pôsobila v skupine Maduar, neskôr v zoskupení MC Erik & Barbara a nakoniec sa uplatnila ako sólová speváčka. V roku 1998 získala ocenenie Slávik a o rok neskôr aj cenu Grand Prix v Poľsku. V USA žila od roku 2000. Na Slovensku jej vyšlo niekoľko albumov, v USA pridala ďalšie dva.